Tuppits ütles Päevaleht Online`ile, et tuhamatustega probleeme ei ole. „Ühele urnimatuste platsile on võimalik matta kõrvuti üheksa urni. Olenevalt matuste intensiivsusest jagub seal maad uuteks platsideks ca 20 aastaks,“ selgitas ta.

Probleemiks kirstumatused
Probleem on Tuppitsa sõnul uute kirstumatuste platside väljaandmisega. Asutuse Tallinna kalmistud juhataja andmetel saab reaalselt selleks sobiv maa otsa 2008. aasta jooksul.

„Probleeme uute hauaplatside andmisel alternatiivide leidmisel võib esineda juba varem. Kõik oleneb sellest palju toimub matuseid uutele platsidele, palju pereplatsidele,“ lisas ta.

Üksikuid uusi vabu platse leidub veel Rahumäe- ja Pärnamäe kalmistutel.

Plaanis laiendada
Tallinna linnavalitsusel on plaanis laiendada väikses mahus Rahumäe kalmistut ning kuni 26 hektari ulatuses Liiva kalmistut.

Viimase laiendamise juures on aga probleemiks see, et laiendamisalune maa kuulub riigile ja hetkel puudub veel kokkulepe maa-ametiga.

Samuti plaanib linn koostöös keskkonnaministeeriumi, kaitseministeeriumi ja Saku vallaga ühiselt uut kalmistut kõigi harjumaalaste tarbeks väljapoole linna piire Saku valda.

Häid alternatiive pole
Tuppitsa hinnangul häid alternatiive kirstumatustele maa leidmisele pole. „Eestimaalaste matusetavades on kirstumatus läbi aastasadade etendanud tähtsat rolli,“ märkis ta.

Üheks võimaluseks on siiski ülematmine. „Peamiselt pealematmise teel on võimalik Tallinnas lähedasi matta Siselinna kalmistule. Pealematmisi toimub samuti Pärnamäel ja Rahumäel, väiksemas mahus ka Hiiu-Rahu kalmistul,“ ütles Tuppits.

Tuppitsa hinnangul tuleb koostöös riigiga leida juba lähikuudel lahendus olemasolevate kalmistute laiendamiseks, et olla saabuvaks ruumipuuduseks kalmistutel valmis ning rajada uutele aladele enne matmiste algust juurdepääsuteed, jäätmekonteinerite platsid ning parkimisvõimalused.