Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli sõnul on nõustatavate üldarvust töötute arv hetkel õnneks suhteliselt väike, vahendas Raepress.
„Kuid paljud neist võivad lähiajal jääda töötuks, sest töölepingud lõpetatakse selle aasta detsembris või järgmise aasta jaanuaris. Töölepingu lõpetamise küsimustega meie poole pöördunud inimeste jutust ja vastustest selgus, et kuigi tegelikkuses on tegemist kas koondamissituatsiooniga või tööandja maksejõuetusega, soovivad tööandjad töölepinguid lõpetada tavaliselt aga hoopis teistel alustel,“ selgitas Mutli.
Esimese nädalaga sai linna tasuta tööõigusalast nõu 118 kodanikku.
„Põhiteemadena saab välja tuua töölepingute lõpetamise erinevatel alustel, sealhulgas koondamine, saamatajäänud palga ning erinevad hüvitised, vajaduse tööturuteenuste järele ja palju teisi erinevaid küsimusi,“ lausus Mutli.

Enimkäsitletud tööõiguse alased punktid olid töölepingu lõpetamine töötaja algatusel (TLS § 79), poolte kokkuleppel (TLS § 76), aga ka töötaja algatusel tööandjapoolse lepingutingimuste rikkumisel või seoses muudatusega töökorralduses (TLS § 82 lg.1).
„Kaks esimest neist jätavad töötajad ilma võimalusest saada töötuskindlustuse hüvitist,“ märkis Mutli.
„Kui võrrelda eelmist kuud üleeelmisega ehk siis novembrit oktoobriga, siis on pealinna töötute arv kasvanud üle 1000 inimese võrra, mistõttu on nimetatud linnapoolne tasuta tööõigusabi praeguse kehva majandusolukorra kontekstis äärmiselt vajalik ja tänuväärne ettevõtmine.“

Tööõigusalased konsultatsioonid algasid Tallinna Linnavalitsuse infosaalis ettevõtja infopunktis alates 1. detsembrist.
Nõustamine toimub elava järjekorra alusel.
Konsultant Reet Vare, kes omab pikaajalist töökogemust juristina, vastab ka küsimustele, mis puudutavad töölepingut, puhkust, töötasu, aga ka kollektiivseid töösuhteid.
Vajaduse korral aitab konsultant vormistada tarvilikke dokumente.
Peale selle võib sealt saada infomaterjale tööturuameti ja töötukassa teenuste kohta.
Konsultandi vastuvõtuajad on esmaspäeval kell 8.15–18.00, teisipäeval, kolmapäeval, neljapäeval kell 8.15–17.00, reedel kell 8.15–14.00.

Juristi konsultatsioonid toimuvad Vabaduse väljak 7, Tallinna Linnavalitsuse infosaali ettevõtjate infopunktis.