Taluliidu juhatus otsustas kutsuda juhatuse esimehe Urmas Ardeli tagasi maaelu kriisitoimkonna töökoosolekutelt. Maaelu kriisitoimkonda juhib Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Urmas Laht.

Samuti otsustas juhatus, et need neli põllumeeste organisatsiooni, kes pidasid suvel valitsusega läbirääkimisi, peavad taas kiiresti kokku tulema, läbi vaatama valitsuse poolt pakutu ja kõrvutama seda suvel kokkulepituga. Kui selgub, et nüüd pakutu ja varem kokkulepitu ei kattu, tuleb jätkuvalt läbi rääkida, põhjendada ja nõuda, et vahed kaetaks, ütles Nurm.

Kui ka need neli organisatsiooni leiavad, et vahesid pole võimalik teisiti katta kui meeleavaldusi korraldades, siis nad seda ka teevad ja moodustavad omaette korraldava toimkonna, lausus Nurm. "Meil pole vaja kõrvalist abi - kriisitoimkonda, saame korraldamisega ka ise hakkama. Tundub pigem nii, et kriisitoimkond püüab meid juhtida," lisas ta.

"Me ei välista ka meeleavadlusi, aga meie prioriteet on läbirääkimised," märkis Nurm.

Novembri alguses otsustati kriisitoimkonna laiendatud istungil, et põllumehed alustavad 24. novembril kogu riiki hõlmavate meeleavaldustega, kui valitsus ei täida 8. augustil valitsuse ja põllumajandustootjate vahel sõlmitud kokkulepet.

Võimalike protestiaktsioonidena olid kõne all ka sõnniku vedamine valitsushoone ette Toompeal ning teetakistuste korraldamine.

Põllumajandusminister Ivari Padari poolt allkirjastatud kokkuleppe kohaselt peaks riik maksma põllumeestele 2001. aastal krediidi- ja otsetoetustena 639 miljonit krooni, Riigikogule esitatud riigieelarve projektist sellist summat kokku ei loe, on öelnud Laht.

Kõik põllumehed ei toetanud siiski mõtet ähvardada valitsust sõnnikuveoga Toompeale, sellest on teatanud ETAle ka Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Alar Oppar.

Nädala eest teatas maaelu kriisitoimkond, et lükkab väljaastumised edasi detsembrisse.