Eelmine Sõrve lumerekord pärines 1980. aastast, kui lume paksuseks mõõdeti 8. detsembril 24 sentimeetrit.

Samuti varises aastaid püsinud lumekihi paksuse rekord Ruhnus, kus oli eile hommikuks lund maha sadanud 35 sentimeetri jagu. Varasem, 24-sentimeetrine tippmark sündis saarel 1996. aasta jõululaupäeval.

Erakordselt paks, kuid siiski mitte rekordiline lumekiht mõõdeti ka Vilsandi saarel ja Uue-Lõve vaatlusjaamas Saaremaal Valjala vallas: vastavalt 21 ja 35 sentimeetrit.

Lumetormi ajal ulatus tuule kiirus kohati kuni 16 meetrini sekundis. Tiheda lumesaju tõttu jäid Eesti Postil nelja Saaremaa valda saadetised viimata. Kuressaare lennujaamas taastus lennuliiklus maru raugedes pärastlõunaks. Kui hommikused lennud jäid seal veel ära, siis pärast kella kaht sai lennuk jälle Ruhnu saarele lennata.

Torm lõi külmale ukse valla

Sünoptik Merike Merilain ütles, et pärast tormi vaibumist hakkas tugevnema kõrgrõhkkond. „Nüüd peaks lõpuks kohale tulema need külmad, mida me nädal otsa oodanud oleme,” ütles Merilain.

Merilain osutas, et kõige käredamat pakast peaks olema oodata ööl vastu laupäeva, mil termomeetri näit võib praeguse prognoosi kohaselt langeda isegi kuni 24 pügalat alla nulli. Kuna praegu on ilmakaartidel näha liikumas madalrõhkkondi, võib ilm pärast käredat pakast mõnevõrra pehmemaks muutuda. „Samas pole praeguste andmete kohaselt tugevamat lumesadu ega ka olulist soojenemist näha,” tähendas Merilain.

Kuigi nädalane ilmaennustus lubab praegu jõuludeks juba plusskraade ja lörtsi, ei pruugi see Merilaini kinnitusel sugugi nii minna. „Eks mõnes mõttes saarlastel vedas selle tormiga, sest nad said ilusa lume maha. Isegi kui jõulude ajal peaks neil vihma sadama, ei jõuaks see lund täielikult ära sulatada,” märkis Merilain.