Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi teatas täna riigikogu infotunnis, et keskkonnaministeerium ja kohalik keskkonnateenistus ei anna kooskõlastust Nõvale kavandatava merele suunatud laskeplatsi rajamiseks.

„Meile sugugi ei meeldiks, kui seal üks või teine arendus toimub, sest see koht, pidades silmas looduskaitselisi väärtusi, ei ole nendeks tegevusteks sobiv,“ teatas Tamkivi roheliste erakonna liikme Maret Merisaare küsimusele vastates.

Merisaar soovis Tamkivilt teada, et kas ta on ikka teadlik, et Nõva on tähtis linnukoridor ja lisaks kogunevad plaanitava laskeplatsi lähedal asuvale laiule hülged.

Tänane Tamkivi väljaütlemine parlamendi ees, et Nõva ei sobi kaitseväele laskeharjutuste läbiviimiseks, oli esimene kord, mil valituse liige ütles välja, et Liivaninale ja Ristininale pole keskkonna seisukohast ratsionaalne harjutuspaika rajada.

Varem on Eesti Päevalehes väljendanud laskeharjutuspaiga rajamise osas vastaseisu Läänemaa ja Harjumaa keskkonnateenistus. Harjumaa keskkonnateenistuse looduskaitsespetsialist Elle Valtna sõnul on Ristinina puhul õppeala laskepositsioonid kavandatud Ristna hoiualale.

"Laskmiskohtade asupaikade keskkonnamõju hindamisel jäi selgusetuks, kas maismaal kavandatavad tegevused vastavad kaitse-eeskirjale ja millistel tingimustel on seal võimalik sõjalist õppetegevust korraldada,“ nentis Valtna novembris.

Merele suunatud laskeharjutuste laskesektorisse jääks ka Krassgrundi hallhüljeste püsielupaik. Täpselt sihtmärgi trajektoorile jääb ka Kolga lahe maastikukaitseala Malusi sihtkaitsevöönd, mis on oluline nii hüljeste kui ka linnustiku kaitse osas ning kus kehtivad ka liikumispiirangud.

Liivaninale kavandatava laskepaiga puhul jääks aga kõik rajatavad objektid ja tulevikus ka õppustel osalevad isikud looduskaitse sihtkaitsevööndisse, kus on igasugune tegevus keelatud.

Kaitseministeerium alustas merele suunatud laskeharjutusteks sobivate paikade otsimist 2007. aasta mais, sest maismaal pole sellised harjutused loodusele tekitatavat kahju arvestades mõeldavad. 

Oktoobris valminud kaitseministeeriumi poolt tellitud keskkonnamõju strateegilise hindamise aruandest selgus, et õhutõrjedivisjoni ja suurtükiväegrupi laskeharjutuste tarvis on välja valitud kaheksa paika: Aseri, Juminda, Letipea, Rutja, Kõpu, Nõva Ristinina, Nõva Liivanina ja Sõmeri.