Seekordse linnapeo juhtlause “Vanalinn õpetab” ei tähenda vanalinna päevade peakorraldaja Dein-Tom Tõnsingu sõnul pealesurutud koolitamist, vaid väärtuslikule õpikeskkonnale tähelepanu juhtimist.

Nelja päeva jooksul toimub mitusada kontserti ja etendust, avatud on üle 60 õpitoa ja meistrite koja, Harjumägi muutub noortemäeks, Hirvepark lastepargiks, Kanuti aed rahvuskultuuride aiaks ning Tornide väljak ajalookülaks. Niguliste nõlval kõlab aga meie oma rahvamuusika, lauldakse rahvalaule ja tantsitakse.

Linnapeo juhatab sisse kell 10 algav visioonikonverents “Vanalinn inspireerib” Eesti kirjanike liidu majas, kus tulevikunägemustega astuvad üles Linnar Priimägi, Linnar Viik, Mart Raukas, arhitektuuriagentuur Kosmos, Jüri Kuuskemaa, Andres Alver, Einar Laigna, Hardo Aasmäe ja Tiina Mägi.

Vanalinna tulevik

“Visionäärlus, unistamine, see on hingevabaduse tunnus,” rõhutas Tallinna ülikooli praktilise filosoofia professor ja Mauritiuse instituudi president Mart Raukas. “Paremaks tegemise eeltingimus on asjade paremaks mõtlemine.” Muuhulgas räägitakse vanalinna ja uusehitiste puutepunktidest.

Mauritiuse instituudis Müürivahe 33 on homsest kolm päeva kella 15–17 valla Vanalinna akadeemia. Homne loenguteema on “Traditsioon õpetab”, laupäeval “Vanalinn ja linnakodanik” ning pühapäeval “Meistrid ja materjalid vanalinnas”.

Vanalinna paremaks tundmaõppimiseks pakub harvaesineva võimaluse laupäeval Niguliste kiriku organisti Andres Uibo eestvedamisel toimuv muusikafestival “Öö” – igal täistunnil juhatavad kontserdid huvilise niihästi vaatamisväärsuste kui ka väärt muusikani. Linnapeo veerandsajandi täitumise puhul viiakse kontserdid ka õigeusukirikusse ja Olevistesse.

Pühapäeval jätavad Eesti parimad organistid ja muusikud kuus tundi vältaval maratonkontserdil hüvasti Jaani kiriku peaoreliga, mis järgmisel päeval viiakse restaureerimiseks aastaks Saksamaale.

Infopunkt asub Raekoja platsil

•• Vanalinna päevade programmiga saab tutvuda internetiaadressil www.vanalinnapaevad.ee ja seda jagatakse vihikuna infopunktis Raekoja plats 16. Muusikafestivalil “Öö” on muusikasõbrale samuti abiks voldik, mida jagatakse üksnes kontserdipaikades.

•• Peakorraldaja Dein-Tom Tõnsing soovitab kindlasti käia visioonikonverentsil, osaleda täna kell 21 avatseremoonial ja reedel kella 12–00 muuseumide ööpäeval, kuulata laupäeval kella 18–00 muusikafestivali “Öö”, jälgida pühapäeval maikrahviturniiri ja papagoilaskmist ning sattuda peale vanalinnas ringi liikuva rändteatri etendusele.

•• Korraldustoimkonna esimehe, Kesklinna vanema Marek Jürgensoni sõnul on programm tänavu tihedam kui viimastel aastatel, seda tänu 24 sponsorfirmale, kes toetasid ettevõtmist 700 000 krooniga. Linnaeelarves on peoks ette nähtud kolm miljonit krooni.