Oma kõnes võrdles kaitseminister Aaviksoo Johan Laidoneri elukäiku ennesõjaaegse Eesti Vabariigi ajalooga, teatas kaitseministeerium. „Noore sõjaväelase ja riigitegelase elutee kujunes välja ja küpses paralleelselt riigi loomise ja arenguga, alates Esimese maailmasõja lahingutest kuni vabariigi ja samuti ka Laidoneri enda traagilise saatuseni.“

Huvipakkuva seigana suure riigimehe eluteest ja selle seostest tänapäevaga mainis Aaviksoo Laidoneri olulist panust Eesti rahvusvahelisse suhtlusesse.

„Laidoner juhtis 1920. aastatel Rahvasteliidu komisjoni, mis lahendas Türgi-Iraagi konflikti Mosuli piirkonna pärast. Nii nagu aastakümneid tagasi, on Eesti ka praegu aidanud oma võimete kohaselt kaasa Iraagis rahu tagamisele.

Laidoneri siiras soov aidata oma kodumaa läbi rasketest aegadest käis käsikäes tema tahtega kaitsta Eesti iseseisvust. Kuigi nüüdisaegses maailmas on julgeoleku ülesehitus tänu üleilmastumisele ja uutele ohtudele nagu terrorism ja küberjulgeolek palju keerulisem, peaksime meeles pidama sama kaitsetahte vaimu mis innustas ka Laidoneri ja Eesti rahvast nii Vabadussõjas kui 1924. aasta riigipöördekatse ajal,“ ütles kaitseminister oma sõnavõtus.

Tõmmates paralleele tänapäevaga, rõhutas Aaviksoo vajadust järjepidevalt riigikaitset arendada. „Nagu Laidoneri kaasajal, on Eestis ka praegu üheks riigikaitse aluspõhimõtteks ajateenistus, mis süvendab meie kaitsetahet ning laob põhja meie suutlikkusele kaitsta kättevõidetud vabadust.

Lisaks riigikaitse arendamisele on oluline ka kaasaaitamine rahvusvahelise julgeolekuolukorra parandamisele. Esmalt ei tohi Eesti jääda eraldatuks ja üksi. Teiseks on Eesti panus Iraaki ja Afganistani rõhutanud meie soovi toetada ka teiste rahvaste vabadust, demokraatiat ja enesemääramisõigust ning tugevdanud meie liitlassuhteid.
Tänase Eesti riigi sõnum kindral Laidonerile võiks olla – me ei ole unustanud ohvreid, mis toodi Eesti vabaduse nimel ning teeme kõik, et säilitada iseseisvus ka tulevatele põlvedele,“ ütles kaitseminister Jaak Aaviksoo.

Lisaks Viljandile tähistatakse kindral Laidoneri 125. sünniaastapäeva ka Viimsis, kus kohalik kooliteater mängib Laidoneride perekonna kunagises kodus, nüüdses sõjamuuseumis näidendit „Ma vaatan igaviku aknast“, mis jutustab Johan ja Maria Laidoneri lugu.