Veterinaar- ja toiduamet kehtestas piirangud kodulindude välitingimustes pidamisele selle aasta 15.veebruaril, et vältida lindude gripi kandumist metslindudelt kodulindudele. Lindude välitingimustes pidamise piirangud kehtestasid sarnaselt Eestiga ka enamus Euroopa Liidu liikmesriike.

Veterinaar- ja toiduamet on sel aastal lindude gripi suhtes uurinud ligi 500 lindu.

Lindude gripp kuulub eriti ohtlike loomataudide hulka, kuna põhjustab lindude massilist haigestumist, suurt surevust ning ulatuslikku majanduslikku kahju. Lindude gripp on väga nakkav, ägedalt kulgev lindude viirushaigus, mille kliinilised tunnused on raske depressioon, isutus, munatoodangu tunduv vähenemine, harja, lokutite, näopiirkonna turse, täppverevalumid limaskestadel ning äkksurm. Lindude gripile on vastuvõtlikud kõik kodu- ja uluklinnud. Haiguse puhkemisel kehtestatakse karantiin, haiged ja haiguskahtlased linnud tapetakse ja hävitatakse.

Vastavalt “Lindude gripi tõrje eeskirjale” on loomaomanik kohe kohustatud haiguse kahtluse korral kohale kutsuma piirkonda teenindava volitatud veterinaararsti või järelevalveametniku, selleks, et lindude gripp kliiniliselt diagnoosida, proovid võtta, episotoloogiline uurimine teostada ning loomataudi leviku tõkestamiseks vajalikud kitsendused ja abinõud rakendada.