Tallinna enamkäidavad kohad saavad isepuhastuvad tualetid, et vähendada seni valitsevat avalike käimlate puudust.

Praegu käib Tallinna ettevõtlusameti korraldatud konkurss, et leida parima pakkumisega ettevõte, kes paigaldaks kahe aasta jooksul linna 18 avalikku tualetti. Käesoleval aastal läheb linnarahva ja turistide käsutusse üheksa käimlat.

Ettevõtlusameti reklaamimaksu osakonna juhataja Tõnis Veinbergi kinnitusel peab koristaja rajatavaid käimlaid harva külastama. “Tänapäeval on kõik võimalik, alates sellest, et põrand puhastub ise, kuni selleni, et pott peseb ennast ise,” rääkis Veinberg.

Samas ei osanud ta kommenteerida, milline hakkab olema 18 uue tualeti tehniline lahendus. “Variante on väga erinevaid, vaatame, mida ettevõted pakuvad.”

Käimlad tulevad sarnased paljudes Euroopa linnades olevate tualettidega, kus pärast külastaja lahkumist hakkab tööle mürarikas puhastussüsteem.

Giidi Vaike Aarpuu kinnitusel on tualettide puudus Tallinnas suur probleem. “Tualettide puudus on giididele väga suur probleem, sest turiste pole eriti kuhugi viia,” rääkis Aarpuu. “Mitmel pool mujal on see mure mõistlikult lahendatud. Siin on aga piinavalt häbi, et nelja miljoni Tallinna külastava turisti kohta leidub linnas ainult üks paar-kolm miljonit maksev tualett.”

Kava järgi saaks WC enamik Tallinna käidavamaid kohti, nagu Männi park, Mikkeli muuseumi ala, Russalka mälestus-märk, Snelli tiigi äärne, Kanuti aed, Politseiaed, Toom-Kooli tänav ja Kolde puiestee.

Hind ei tule liiga kallis

AS-i Teho Eesti juhatuse liikme Heikki Anipai sõnul Eestis selliste tualettidega tegelevaid ettevõtteid ei leidu. “Eestis pole firmasid, kes statsionaarseid tualette paigaldaksid, ja isepuhastuvatest tualettidest kuulen ma esimest korda. Küll aga leidub piisavalt teisaldatavate tualettide paigaldajaid,” ütles Anipai.

Veinbergi kinnitusel ei kujune ostetavad WC-d liiga kalliks. “Hinnaklassi ei julgeks välja pakkuda, kuid kindlasti ei ole tegemist sellise juhtumiga nagu Toompea tualeti puhul, sest seekord on kõik seadusega kooskõlas,” lausus Veinberg.