Perenaine näitas kaevuveega täidetud veepurki, milles petrooleumikiht küündis pooleni. Plekkvannis, millest enamjagu petrooleumi välja tõstetud, ujusid veel suured õlised laigud. “Keskkonnainspektorid keelasid seda maha valada, villime siis pudelitesse ja hoiame alles, kasvõi puhastusvahendiks,” ütles Valdaru.

“Juua see vesi ei kõlba, olen seda kasutanud pesupesemisel ja viimasel ajal ka saunaveeks,” rääkis Valdaru, kelle hoovis levis tugevat naftalõhna.

Kolm aastat tagasi ilmus Valdaru kaevuvette samuti petrooleumi, kuid hiljem kadus see iseenesest.

Kiita pole ka kraanivee kvaliteet. Valdaru naabrimees Urmas ütles, et kaevuvett pole kannatanud juua 1986. aastast. 50 meetri kaugusel tema majast asub hüdrant, kuid Urmase sõnul pole ka sealse vee kvaliteet kiita. “Veevõrgust tuleb selline vesi, et pean oma ämbrit iga päev pesema,” kirjeldas ta. “Aga joome seda ikkagi. Solgisurma pole veel keegi surnud.”

Ennast muheledes naftašeigiks nimetav Urmas lisas, et arengukava kohaselt jõutakse veetrassi ehitamisega tema majani 2006. aastaks. “Linnavalitsus saadab igal aastal ankeete, et kuidas me veega rahul oleme, aga muutunud ei ole sellest midagi,” tõdes ta.

Lääne-Viru keskkonnateenistuse veespetsialist Virve Kask väitis, et kiiret lahendust reostatud kaevude omanikele pakkuda pole.

Kase sõnul tuleb veetrass Piiri tänava lõpuni välja ehitada ning petrooleum pinnasest välja pumbata. “Esitame keskkonnainvesteeringute programmile jäätmereostuse likvideerimiseks rahataotluse,” lubas ta.

Keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Agnes Aaslaid kinnitas samuti, et ilma omavalitsuse taotluseta ei saa ministeerium reostuse likvideerimiseks raha eraldada.

Tegutseda tuleb kiiresti. Keskkonnakaitse juhtivinspektor Toomas Liidja kinnitas, et tegutseda tuleks ruttu, muidu levib mürgine aine peatselt rajatava uue veehaarde piirkonda.

Liidja sõnul on petrooleum kaevudesse tekkinud seetõttu, et põhjaveetase on põua ajal alanenud. “Süüdlasi selles loos ei ole, aga reostus tuleks kiiresti likvideerida, spetsiaalsed põhjaveeuuringute firmad on valmis petrooleumi välja pumpama,” ütles ta.