"Ojuland survestas töökeskkonda ning tegi mulle pidevalt ettepanekuid ametist lahkuda," märkis Tarand. Tema sõnul oli Ojuland talle öelnud, et tõestab Tarandi tööga mitte hakkamasaamist.

Tarandi sõnul olid neil ministriga erinevad arusaamad välisministeeriumi personalipoliitikast, kuna Ojuland ei tahtnud ametnike töölt vabastamisel ega tööle võtmisel järgida avaliku teenistuse seadust.

Tarand eitas kohtus, et kasutas 10. juulil välisministeeriumi ametnike seminarijärgsel koosviibimisel Sangaste lossis Ojulandi kohta ebatsensuurseid väljendeid.

Tarand möönis, et kasutas sellel hilisõhtusel koosviibimisel tavapärasest pisut erinevaid väljendeid, kuid ei kasutanud ebatsensuurset väljendit "vene lits", mis on tema suhu pandud asjasse mittepuutuva Ivi Eenmaa vahendusel ajakirjanduses.

Kohtuistungil ülekuulatud Eesti suursaadik Euroopa Liidu juures Väino Reinart tunnistas, et Sangaste lossi terrassil toimus hilisõhtul Tarandi ja Ojulandi vahel vaidlus. "Käis suhteliselt intensiivne vestlus, mis oli mõnevõrra emotsionaalsem," nentis Reinart. Samal ajal ei soovinud Reinart kohtule anda edasi kantsleri ja ministri vahelist dialoogi.

Valitsus vabastas Tarandi vääritu käitumise tõttu ametist 23. juulil Ojulandi ettepankul, kuna Tarand solvas Sangastes ministrit välisteenistuses viibivate Eesti esindajate juuresolekul ning tabati alkoholijoobes autoroolist.

Tarandi esindaja Uno Veeringu hinnangul oli Tarandi vabastamine välisministeeriumi kantsleri kohalt 23. juuli valitsuse korraldusega tehtud kiirustades ning otsus jäetud motiveerimata.