„Maksutõusudega ähvardamine on küll põnev, aga me ei tegele nendega,” ütles Ligi. „Konvergentsiprogramm nimetab aastani 2013 maksupoliitilisi eelistusi, olulised otsused on juba tehtud ja seadustes kirjas. Tõele vastab lehelugu selles osas, et me eelistaksime tootmise toetamist mitte kütuse põletamise hulga, vaid muude kriteeriumide kaudu.”

Rahandusminister lisas, et pikas perspektiivis on valitsus võtnud sihiks pahede, eelkõige alkoholi ja tubaka maksustamise proportsiooni suurendamise ning kavas on hinnata ka kehtestatud maksuerinevuste tegelikku mõju. „Väiksemaid muudatusi ma ei välista, aga kütuseaktsiisi laustõstmist lähitulevikus ei näe,” sõnas minister.

Nende sõnadega kinnitas rahandusminister, et seda, mis seisab eelmisel nädalal kõigi valitsuse liikmete heakskiidu saanud ja Brüsselisse lähetatud eurole ülemineku lähenemist mõõtvas nn konvergentsiprogrammis, pole sugugi vaja karta. Dokumendis on nimelt must valgel kirjas, et tarbimise ja keskkonna saastamise maksustamist eelistades ei välistata kütuseaktsiisi tõstmist. „Keskkonnamaksudena käsitatavad maksud ja tasud on Eestis kütuseaktsiis, raskeveokimaks, saastetasud ja loodusressursside kasutamise tasud. Rohelise maksureformi raames ei ole välistatud olemasolevate maksumäärade suurenemine ning uute maksude ja tasude kehtestamine,” seisab seal.

Sama dokumendiga on valitsus andnud Brüsselile lubaduse Eesti eelarvedefitsiit juba 2013. aastaks sootuks kaotada ja jälle plussi jõuda. Selleks tõotab Eesti igal aastal kas suurendada eelarvetulusid või vähendada -kulusid 0,5 protsendi ulatuses SKT-st – s.t umbes miljardi krooni eest aastas.

Kui arvestada IRL-i vastuseisu kodulaenu intresside tulumaksuvabastuse kaotamisele ja kütuseaktsiisi tõstmise välistamist võib valitsusel lubaduse täitmisega kitsaks minna.

IRL-i blokeering laheneb?

Kuigi IRL-i juht Mart Laar lubas olla kodulaenu intresside maksuvabastuse kaotamise vastu, nägi rahandusminister läbirääkimisruumi. Ligi ütles BNS-ile, et ettepanek nõuab loomulikult poliitilist kokkulepet ja neid ei sõlmita kongresside kõnetoolides. „Kui Mart Laari sõnu sisuliselt tõlgendada, on kokkulepperuumi,” lisas Ligi.