Riigikogulane Tarmo Mänd, endine rahandusminister Aivar Sõerd ja Rahvaliidu Järvamaa maakonnaühenduse endine juht Kaja Sepp saatsid meediale pöördumise, milles kirjutavad, et nende Rahvaliidust lahkumise põhjustasid maailmavaatelised erimeelsused.

Nende sõnul on Rahvaliit kaotanud selge orientatsiooni. "Rahvaliidu kongressil võetud hoiak ühendada jõud vasaktsentristlike erakondadega tähendab erakonna liikmetele sisuliselt valikut kahe suure poliitilise suuna vahel. Peame õigeks kuuluda sellele poolele, mis vastab meie maailmavaatele. Me ei saa nõustuda, et seni tsentrist paremal asetsev erakond muudetakse vasakpoolseks," kirjutavad poliitikud oma pöördumises.

Mänd, Sõerd ja Sepp peavad veaks ka seda, et erakond keeldus mullu kevadel pärast sotsiaaldemokraatide valitsusest välja viskamist koalitsiooni minemast. "Valitsusse minek oli Rahvaliidu võimalus, millest loobumine oli suur viga," märkisid poliitikud oma pöördumises ja lisasid, et on otsustanud oma tegevust jätkata Reformierakonnas.

Tarmo Männi liitumine oravatega tähendab seda, et Reformi ja IRLi valitsuskoalitsioon saab riigikogus napi enamuse Keskerakonna, Rahvaliidu ja roheliste ees.

Eesti Päevaleht ennustas Rahvaliidu lagunemist

Tänane Eesti Päevaleht kirjutas, et esmaspäeval toimuval Rahvaliidu volikogul saab avalikuks suure osa rahvaliitlaste lahkumine erakonanst. Endiste liidrite korruptsiooni-skandaalidest ja viimaste valimiste ebaedust räsitud.

Päevalehe andmeil võib suur osa erakonnaliikmeid  üle minna sotsiaaldemokraatide ridadesse. Aina lähemale jõudvate 2011. aasta riigikogu valimiste eel on Rahvaliidu ärksamad piirkonnad eluspüsimise tagamiseks muutunud järjest ärevamaks ja piisavalt suure surve olemasolul võidakse välja tulla koguni ametliku sotsidele adresseeritud ühinemisettepanekuga.

Erakordsetest sündmustest Rahvaliidus paistavad ka sotsid olevat väga hästi informeeritud, kuna esmaspäeval on kavas nendegi partei juhatuse koosolek. Eesti Päevalehele on viidatud, et viimasel ajal on sotside ja Rahvaliidu juhtkonna läbikäimine just erakondade liitmise teema tõttu olnud ebatavaliselt tihe. Rahvaliidu juht Karel Rüütli siiski eitas eile igasuguseid sotsidega ühinemise plaane.

Koalitsioonikõnelused külvasid erakonnas sisepingeid

Möödunud aasta maikuus lagunes eelarvevaidluste tõttu Reformierakonna, IRLi ja sotsiaaldemokraatide valitsuskoalitsioon ja mai lõpus kutsusid valitsusparteid Rahvaliidu koalitsioonikõnelustele.

Kõneluste kaalukeeleks sai 2010. aasta eelarve koostamise põhimõtted, milles Rahvaliit esitas IRLi ja Reformierakonna hinnangul liiga palju nõudmisi.

Pärast tugevaid sisevastuolusid otsustas Rahvaliit ise koalitsioonikõnelusi mitte jätkata põhjendades, et erakonna "juhatus ei toeta kava, kus kriisist tulenev raskus asetatakse vähekindlustatute õlule". Rahvaliit nõudis, et kriisist väljumiseks tuleks leida "täiendavaid võimalusi riigi tulude suurendamiseks ning töökohtade hoidmiseks ja loomiseks."

Juba möödunud aasta novembris rääkis erakonna esimehele Karel Rüütlile vastandunud Aivar Sõerd kahetsedes, et Rahvaliit oleks pidanud koalitsiooni minema. „See, et me ei läinud, oli viga,“ ütles Sõerd juba toona.