Praeguseks on need farmid kõik uuesti üle vaadatud (inspektorite tulekust teavitatakse seakasvatajaid ette – toim.) ning tehtud on ka ettekirjutusi rikkumiste kohta, mis seal leiti.

-Kui palju ilmnes neid rikkumisi, mida videotes näha oli?

Need videod tehti umbes aasta tagasi. Need sead, mis tol hetkel videos olid, täna enam elus ei ole, vähemalt kesikud. Kui meie spetsialistid nüüd praegu läbi käisid need sigalad, siis loomulikult leiti sealt ka rikkumisi. Ka songadega sigu, kes käsiti kõrvaldada ja üks lonkav siga oli ka näiteks. Kohati oli näha tuhnimismaterjali vähesust. Selliste asjade osas tehti ettekirjutused ja juhiti tähelepanu sellele.

-Mida see ettekirjutuse tegemine täpsemalt tähendab?

Algatatakse haldusmenetlus ja antakse omanikule teatud aeg puuduste likvideerimiseks ning pärast seda minnakse taas kontrollima. Tavaliselt likvideeritakse puudused ettenähtud ajaks.

-Loomakaitsjate video oli üles võetud kaheksas farmis. Kui paljudes neist tuvastati nüüd rikkumisi?

Kahes või kolmes leiti eksimusi. Ülejäänutes oli olukord normaalne.

-Kui kaua on aega seakasvatajal ettekirjutuste täitmiseks?

See oleneb ettekirjutusest. Ütleme, et näiteks haigete sigade kõrvaldamise puhul pole mingit aega vaja, vaid sellel puhul tuleb koheselt reageerida. Kui on näiteks allapanu vähesus või muud taolist, siis selle jaoks tuleb anda natuke kauem aega.

-Kui palju erines farmides olukord sellest, mis oli näha videos?

Videotes on loomulikult otsitud välja kõige räigemad kaadrid, mida annab leida. Sigalate omanikud väidavad, et tegemist on võltsinguga. Kui ainult siga filmitakse, siis on väga raske öelda, kus seda tegelikult üles võetud on, seda enam, kui filmijad ei taha end ise avalikustada ja ütlusi anda, mis kergendaks ka meie tööd tunduvalt. Tegelikult ei ole olukord Eesti sigalates nii hull, kui selles videos üritatakse näidata.

-Kas Teie hinnangul on põhjust kahelda videote autentsuses ja näha loomakaitsjate soovi näidata olukorda võimalikult tumedates värvides?

See on selge, et loomakaitsjate huvi on juhtida teemale avalikkusele tähelepanu. Kui ühte asja nii jõuliselt edastada, siis avalikkus hakkab seda ka lõpuks uskuma. Olles ise sigalates käinud, siis ei saa küll öelda, et olukord sigalates oleks nii hull, kui seal videotes üritatakse näidata.

Muidugi on kohati probleeme, kuid selle pärast me sigalaid kontrollimegi, et need probleemid avastada ja juhime seejärel omanike tähelepanu, et need probleemid saaksid kõrvaldatud.