Idee Tartu rahulepingu 90. aastapäeva pidustuste käigus originaaldokumendi eksponeerimiseks tuli Tartu ülikooli ajaloolastel ja rahvusarhiivil. Riigi peaarhivaar Priit Pirsko ütles, et temale teadaolevalt on tegemist kolmanda korraga, kui sõjajärgses Eestis Tartu rahulepingu originaali avalikult eksponeeritakse.

Oli töödokument

Ajaloolase Ago Pajuri andmetel on aga teisipäeval esimene kord 90 aasta jooksul, mil rahulepingu originaal pärast selle allakirjutamist üldse Tartusse tuuakse. „Enne 1939. aastat oli tegemist ikkagi välisministeeriumi töödokumendiga, mida ei kiputud avalikult eksponeerima,” selgitas Pajur.

Tartus saab rahulepingu originaali uudistada Vanemuise 35 asuvas rahulepingu allakirjutamise toas teisipäeva pärastlõunal.

Pirsko sõnul on kahel varasemal korral rahulepingut saanud vaadata Tallinnas. Esimest korda sai riikliku reliikviaga tutvuda 2002. aastal riigiarhiivis, kui Rootsi riigiarhivaar tagastas 1939. aastal Rootsi sõja eest peitu viidud rahulepingu originaali Eesti riigile. Teist korda eksponeeris rahulepingu originaali avalikult välisministeerium rahulepingu 87. aastapäevale pühendatud näitusel.

Tartu ülikooli ajalooprofessor Aadu Must ütles, et oli üsna viimane aeg rahulepingut ka tartlastele näidata. Nii tegi ta mõne päeva eest ka riigiarhivaarile ettepaneku, et selline auvõlg likvideeritud saaks.

Kui muidu seisab Tartu rahuleping riigiarhiivis riiklikult oluliste dokumentide seas niinimetatud riigi kullakambris, siis oli lepingu üheks päevaks Tartusse toomise suurim probleem, kuidas tagada turvalisus.

„Nii tähtsa riikliku dokumendi eksponeerimine eeldab teatud etiketi täitmist ja turvamist,” lisas Must. Plaanikohaselt on rahulepingu juures sõjakooli kadettide auvalve. Loomulikult ei saa uudistajad lepingut oma kätega katsuda ja lehitseda.

Pirsko sõnul pole riigiarhiiv oma olemuselt kade riigiasutus. „Peame ju ennekõike tagama rahulepingu originaali säilimise ja mida rohkem seda arhiivist välja viia ja katsuda, seda rohkem see laguneb,” teatas Pirsko. Samal ajal on rahulepingu originaal Pirsko sõnul heas seisus.