"Tartu tähetornil on suur potentsiaal turismiobjektina. Selle rakendamiseks on vaja hoone restaureerida, sisustada atraktiivseks muuseumiks ning luua tingimused külastajate vastuvõtmiseks," selgitas EASi ettevõtluskeskkonna divisjoni direktor Monica Hankov.

Tähetornis on hulgaliselt algupäraseid väärtuslikke eksponaate, näiteks idasaalis on säilinud algsel kujul vaatluspilu ning vaatlustornis seda pööravad mehhanismid. Samuti paikneb Tähetornis ajaloolisi astronoomiariistu: maailma üks kuulsamaid teleskoope Fraunhoferi refraktor, mis oli omal ajal maailma suurim teleskoop; passaažiriist, mille abil määrati aega; Zeissi teleskoop, mis sobib hästi astronoomilisteks vaatlusteks huvilistele. Arvukalt on säilinud ka väiksemaid riistu, mida praegu turvaliste säilimistingimuste puudumise tõttu ei ole võimalik tähetornis hoida.

Ekspositsiooni ajaloolist osa on pärast restaureerimist võimalik täiendada tänapäevaste interaktiivsete võimalustega. Projekt hõlmab ehitustöid, sisekujunduse ja ekspositsiooni loomist, eksponaatide restaureerimist ning ka turundust ja teavitust.

Ka SA Eesti Lennundusmuuseum loob Tartumaal Haaslava vallas asuvas muuseumis külastajatele rohkem võimalusi, projekti maksumus on kokku 45,8 miljonit krooni.

"Tartu lennundusmuuseumi edasiarendamise üks eesmärke on saada Läänemere piirkonnas arvestatava tasemega lennundusmuuseumiks ja loomulikult tõstab selline objekt Tartumaa konkurentsivõimet turismiturul," sõnas Monica Hankov. "Muuseum soovib olla ka lennundusalane huvikeskus, mis kallutaks noori tehnikaerialasid õppima."

Muuseumi põnevamaks muutmisel paigaldatakse muu hulgas batuutide kompleks, langevarjuhüpete imitatsiooni- ja vaatetorn ja teised atraktsioonid ning ehitatakse kaks suuremõõtmelist mudelit – lennukiemalaeva ja helikopterikandja omad.

Muretsetakse ka mitmesugust lennutehnikat: näiteks haruldane eksponaat maailma lennundusmuuseumides JAK-28, nõukogude ründe- ja luurelennuk, mida teistele riikidele kasutamiseks ei antud; ainult USAs ja Austraalias kasutusel olnud muudetava hoolsusega ründelennuk F-111; ning multifunktsionaalne hävitaja F-4 Phantom II, mis võeti kasutusele Vietnami sõjas.