Tõenäoliselt nõutakse nii ehitusloa väljastamist kui ka kolme aasta jooksul ettevalmistusteks kulunud 10 miljoni krooni hüvitamist.


Narva kolledži teatel on praeguseks kujunenud olukord, kus linn on keeldunud ehitusluba väljastamast ja ei paista, et ta seda antud hoonele sooviks teha. Detsembri algul väljastatud keeldumisteates oli 13 punkti, mis linnale projekti juures ei meeldinud. Vahepealsete konsultatsioonide tulemusena on neist alles jäänud küll vaid paar-kolm, kuid see-eest kõige tähtsamad, mis puudutavad hoone välisilmet.


Kui aasta lõpuks kompromissi ei saavutata, siis on ülikool sunnitud loobuma ka hoone ehituseks eraldatud Euroopa Liidu ja Eesti riigi rahastamisest. Samas ei loobu ülikool plaanist Narva kolledžile uus hoone rajada.
"Kuna suure tõenäosusega linn ülikoolile ehitusluba ei väljasta, tuleb ülikoolil rahastamisest loobuda. Oma õigusi peab ülikool edaspidi kaitsma kohtus. Senised eeltööd on ülikoolile läinud maksma 10 miljonit krooni," sõnas kolledži direktor Katri Raik.


Ülikooli esindajate sõnul on arusaadav, et linn seab oma nõudmisi oma territooriumil ehitatavatele hoonetele, seda eriti nii olulises piirkonnas kui vanalinn.


"Kahjuks ei ole linn ülikooli arvates oma nõudmistes olnud järjekindel. Samuti ei ole ülikooli arvates originaalse börsihoone koopia ülesehitamine reaalselt võimalik, kuna seda ei toeta eriala spetsialistid ning tehnilisest küljest vaadatuna ei tunne tänased ehitajad taastamiseks vajalikke materjale ja töövõtteid," sõnas Raik.


Kolledžihoone ehitamist on ette valmistatud kolm aastat: volikogu on kinnitanud detailplaneeringu, läbi on viidud vajalikud eeluuringud, samuti avalik arhitektuurikonkurss, mille 2005. aasta suvel võitsid arhitektid Siiri Vallner, Indrek Peil ja Katrin Koov projektiga Vihm. Projekt on saanud heakskiidu nii riiklikus muinsuskaitsenõukogus kui ka muinsuskaitseametis. Projekti on tunnustanud Eesti arhitektide liit. Tänaseks on hoone ehitusprojekti koostamine lõppjärgus.


Projekti elluviimisel on oluline ajategur, sest Narva kolledži uue õppehoone ehitamise projekt on rahastatud Euroopa Liidu sotsiaalfondi meetmest 4.3 regionaalse kutse- ja rakenduskõrghariduse arendamiseks. Ülikoolile on eraldatud 38 miljonit krooni, millele lisandub Eesti riigi kaasfinantseerimine ligi 10 miljonit krooni. 2007. aasta riigieelarves on Tartu ülikooli Narva kolledžile eraldatud kokku ligi 30 miljonit krooni.


Kavandatud hoone markeerib ajaloolise börsihoone fassaadijoont viltuse katusega, börsihoone fassaad on esitatud peegelpildis ning kogu hoone on liigendatud vastavalt ajalooliste ehituskruntide liigendusele.