Tallinna tehnikaülikool kinkis Tartu ülikoolile suurepärase võimaluse lähiaastail laiendada oma teadus- ja õppetööd Tallinna, sest eile Tartus allkirjad saanud koostööleping Tartu ülikooli ning keemilise ja bioloogilise füüsika instituudi vahel võib päädida füüsikaõppe lõpuga tehnikaülikoolis.

Tallinna tehnikaülikooli rektori Peep Sürje sõnul ei ole uudis, et Tartu ülikool on kosimas keemilise ja bioloogilise füüsika instituuti, iseenesest maailma lõpp. “See oli teatud sündmuste loogiline jätk ja kuigi ka tehnikaülikool soovis KBFI-ga sarnast koostöölepingut sõlmida, ei õnnestunud meil see,” selgitas Sürje.

Must kass jooksis KBFI ja tehnikaülikooli vahelt läbi paari aasta eest. Siis lahkus KBFI-st tehnikaülikooli ridamisi mainekaid bioloogia ja geenitehnoloogia valdkonna teadlasi, mispeale tehnikaülikool suutis KBFI teadus- ja arendustegevuse rahastamist kärpida peaaegu poole võrra.

Eile sõlmitud koostööleping Tartu ülikooli ja KBFI vahel tähendab seda, et Tartu ülikooli füüsikaõpe ja füüsikaalane teadustöö laieneb Tallinna ning tartlased saavad endale koostööpartneri ja konkurentsieelise.

“Tegelikult on Eesti teadus niivõrd läbi põimunud, et saaks öelda, et see on Tallinna või Tartu teadus,” lisas Sürje.

Rahvusvaheline ülikool

“Kui Tartu ülikool oleks Lõuna-Eesti ülikool, siis ei oleks sellel KBFI-ga koostööl ja liitumisel mingisugust tähtsust, kuid meil on siiski teised eesmärgid ja me oleme rahvusvaheline teadusülikool,” ütles Tartu ülikooli rektor Alar Karis Päevalehele.

Karise sõnul on Tartu ülikooli Tallinnas tegutsemine vältimatu, sest paljud teadlased tahaks töötada küll Tartu ülikoolis, kuid elada ja töötada Tallinnas.

KBFI ei saanud TTÜ-ga kaubale


•• KBFI direktori Raivo Sterni sõnul ei pruugi eile allkirjastatud koostööleping ilmtingimata tähendada kahe teadusasutuse liitumist. Küll aga möönis Stern, et Tartu ülikool on Eesti suurima tudengkonnaga ja rahvusvahelises kontekstis heal tasemel teadustööga üks ainuvõimalikke liitumisvõimalusi.

•• “Praegu on siiski esimene eesmärk koostöö toimima panna ja kui koostöö on edukas, siis võib ka liitumisest rääkida,” lisas Stern. Peale Tartu ülikooli on KBFI-l olemas ka koostööleping Tallinna ülikooli ja Eesti maaülikooliga. Sterni sõnul oldi pikka aega läbirääkimiste laua taga ka Tallinna tehnikaülikooliga, kuid konkreetsete lepeteni ei jõutud.