Leping võimaldab lõpetada kohtuvaidlused ja annab võimaluse Tartu ülikooli Narva kolledži edasiseks arenguks, vahendas "Aktuaalne kaamera".

2005. aasta juuli lõpus tehti Narva raekojas teatavaks Tartu ülikooli Narva kolledži uue õppehoone arhitektuurikonkursi tulemused. Võitis noorte arhitektide Katrin Koovi, Siiri Vallneri ja Indrek Peili projekt "Vihm", kirjutab ETV24.

Kolledži uus õppehoone kavandati sõjas hävinud Börsihoone asemele. Euroopa Liidu struktuurifondide toel rajatav hoone pidi valmima 2007. aasta septembriks. Ülikool korraldas Börsihoone asukohas mahukad uuringud.

Praegu on Narva raekoja kõrval suur auk, kuna Narva linnavõimud tühistasid kord juba välja antud ehitusloa. Ülikool andis linna kohtusse ja möödunud aasta lõpus leidis Tartu halduskohus, et piirilinna võimude käitumine polnud seadusega kooskõlas, sest uue hoone projekt vastas nii muinsuskaitse eritingimustele kui ka detailplaneeringule.

"No ega selles, et me uue hoone saame, selles me oleme kogu aeg kindlad olnud, aga see aeg, mis on kaotsi läinud, sellest on kahju," rääkis Tartu ülikooli rektor professor Alar Karis. "Ma loodan, et see hea tahte leping, mille me täna alla kirjutame, ka jõustub, nii et me oma kolledži ehitamisega siin alustada."

Rektor Karise sõnul on aru saadud, et kohtuvaidlustega pole võimalik ei linna arendada ega head haridust anda. Tartu ülikooli olemasolu Narvas on linna arengu jaoks oluline, kuna see aitab linna arengule kaasa, ütles Karis. Kuigi kolledži uue hoone ehitamine on veninud, ei ole see siiski tähendanud seda, et kolledž oleks kavandanud Narvast lahkumist.

"Siis me oleksime püüdnud leida teisi võimalusi, mis on võib-olla kallimad, aeganõudvamad, aga see, et Tartu ülikool, mis on 1999. aastast siin kolledži näol olemas, järsku otsustab lahkuda - ma arvan, et see lootus ei ole õigustatud," ütles Karis.

Narva linnapea Tarmo Tammiste sõnul leiab pikaks ajaks venima jäänud protsess lõpuks lahenduse.

"Selles lepingus on fikseeritud see, et me ei käi enam kohut ja me ei esita teineteise vastu enam mingeid nõudmisi ja proteste, vaid tegeleme sellega, et Narva linna saaks ehitatud uus kolledžihoone ja kolledž jätkaks oma tegevust siin," kinnitas linnapea.

Uus õppehoone läheb maksma vähemalt 140 miljonit krooni.