Esimesena tuli Postimehes Tartu valimisprogrammiga välja Reformierakond, kes on alustanud ka reklaamikampaaniat.

Kohaliku raadio valimisreklaamides räägib Tartu piirkonna esimees Toomas Savi aususest spordis ja poliitikas.

Reformierakonna juhtfiguure Tartus Neinar Seli kinnitas eile, et Reformierakond läheb valimistele täisnimekirjaga ja kandidaatidest puudust ei tule. Seli lisas, et erakonna nimekirjaga on võimalik liituda ka sõltumatutel kandidaatidel, aga küllalt arvuka liikmeskonnaga Tartus pole sõltumatute osa ilmselt nii oluline kui mõnes teises piirkonnas. Sõltumatuid kandidaate ei otsi erakond Seli sõnul näitlejate ja lauljate seast, vaid nende hulgast, kellest on kasu volikogu töös. "Kui prognoositud edu tõesti tuleb, siis tuleb ka volikogu töine," põhjendas Seli. Reformierakonna PR-tööd hakkab juhtima Hannes Astok, kelle tehtud "mõõduka kampaaniaga" Riigikogu valimiste eel jäi erakond Seli kinnitusel rahule. Oma linnapeakandidaadid lubas Reformierakond teatavaks teha tuleval nädalal.

Tartu linnapea koonderakondlane Väino Kull ütles eile, et ta pole enda kandideerimist volikogusse veel otsustanud. Ta lausus, et "järjepidevuse tagamiseks" aitab ta kokku panna kodanike valimisliitu. Tuumikust nimetas Kull Põllumajandusülikooli rektorit Mait Klaassenit, Vanemuise direktorit Jaak Villerit ja linnavolikogu liiget, keskkonnakaitsjat Uku Alakivi. Kull nentis, et asutajaliikmete hulgas on ka Tartu pensionäride aktiivne esindaja loomakasvatusprofessor Ants Ilus. "Ma mõtisklen veel," märkis Kull vastuseks küsimusele linnapeaks kandideerimise kohta.

Eelmistel valmistel kandideeris Kull nimekirjas Tartu koos linnavoliniku ja soojaärimehe Tiit Veeberiga. Veeber ütles, et "hetke seisuga" ta uude volikogusse ei kandideeri. "Mul on nii palju kohtuprotsesse õiendada, et nendegagi annab vehelda. Kui ma kuskile nimekirja jääksin, jätaksin vastastele võimaluse torpedeerida sama nimekirja teisi inimesi." Veeber märkis, et möödunud valimistel edukat valimisliitu Tartu enam ei eksisteeri, ehkki enamik liitu kuulunuid tegeleb ka uute valimistega.

Veeber kritiseeris Tartu pensionäre, kes erinevalt pensionäride vabariiklikest ühendustest lähevad Tartus valimistele koos Koonderakonnaga. "Nad said linnavalitsuselt natuke raha pensionäride maja väljaehitamiseks. Sellega seavad nad ennast haamri alla, sest eelmises volikogus olid nad kindlasti üks otsuseid mõjutanud jõudusid," hindas Veeber.

Tartu linnavolikogu esimees Ants Veetõusme ütles, et tema kandideerib mitteparteilises nimekirjas Tartu Tee. Selle nimekirja on Veetõusme sõnul moodustanud kolm meest: tema, kirikuõpetaja Villu Jürjo ja Tartu linnavaraameti lepinguline töötaja Vello Sõukand. "Motoks on see, et igal linnal ja vallal peab olema oma tee, mis on üks osa terve Eesti teest," ütles Veetõusme. "Me ei saa loota ainult Tallinna või Riigikogu poliitikute peale." Veetõusme möönis, et valimisnimekirja nimi meenutab Tuleviku Eesti Erakonda. "Ma olen ka endiselt TEE liige, aga antud juhul on tegemist mitteparteilise nimekirjaga," kinnitas Tartu linnavolikogu esimees.

Valimiste Tartu territoriaalkomisjon on kohalikeks valimisteks registreerinud viis valimisliitu. Valimiskomisjon on registreerinud valimisliidud Tartu Tee, Tarbija- ja Omandikaitse Liidu, Tartu Koostöö, Keskerakonna, Pereliidu ja üürnike ühenduse ning Tartu ettevõtlike naiste assotsiatsiooni valimisliidu EDA, ütles Baltic News Service-ile komisjoni liige Eevi Sejev.

ANU JõESAAR