Ülenurme vallavalitsusele tehti 7. veebruaril avaldus, et Lemmatsis paikneval monumendi juures soovitakse vahetada välja betoonkividest kõnnitee.

„Me aga tahtsime täpsemaid jooniseid, sest betoonkividega on kõige võimalik teha – kas või laduda kõnnitee sisse punased viisnurgad. Seetõttu väljastati neile töödeks luba alles möödunud nädalal,“ rääkis Päevaleht Online’ile Ülenurme vallavanem Aivar Aleksejev.

Aleksejevi kinnitusel esitas avalduse tööde läbiviimiseks vajaliku loa saamiseks sihtasutus Rahvusvaheline Fond Vähemusrahvuste Toetuseks. Avaldusele on alla kirjutanud ka firma Betoonpõrandad OÜ. Eelnimetatud ettevõtte nimi seisab ka jaanuaris monumendi puhastus- ja koristustööde jaoks välja antud loal.

„Rahvusvaheline Fond Vähemusrahvuste Toetuseks on heategevuslik ning kasumile mitteorienteeritud eraõiguslik juriidiline isik, kelle tegevuse eesmärk on toetusgrupi kaudu ja oma kogutud vahenditega Eesti ühiskonna tasakaalustatud ja demokraatliku arengu toetamine läbi vähemusrahvuste integreerimise ühiskonda ning selleks vajalike programmide ja projektide finantseerimine arendustoetuste kaudu nii rahvusvahelises kui ka kodumaises plaanis,“ seisab sihtasutuse kodulehel.

Aleksejevi sõnul on nendega ühendust võtnud ka kaitsepolitsei. “Kõikidest lubadest, mis me seoses sõjamonumentiga välja anname, informeerime ka kapot,“ rääkis vallvanem.

Kõnniteede vahetamine Lemmatsi memoriaali juures algasid juba möödunud nädalal. Vallavanema sõnul on täna lõunase seisuga memoriaali juures vana sillutis üles võetud ning valmistatakse pinnast ette, et saaks uued kivid maha panna. Memoriaali ümbruses tegutses kuus töömeest.

Lemmatsi tankitõrjekraav asub poolteist kilomeetrit Tartust Valga poole. 1941. aastal ehitasid Vene punaväed Lemmatsisse tankitõrjekraavi, millest sai Saksa okupatsiooni ajal väidetavalt inimeste massilise hukkamise koht.

Teine Ülenurme monument jõudis Venemaa meediasse

Vene uudisteagentuur Itar-Tass teatab, et samuti Ülenurme vallas Küliste külas asuvat punaväelaste mälestuseks püstitatud memoriaali on rüvetatud. „Eestis on järjekordselt rüvetatud ühte nõukogude sõduritele püstitatud memoriaali,“ seisab agentuuri uudisloos.

Ülenurme vallavanem Aleksejev nendib, et paraku on nende vallas tõesti kaks punaväelaste monumenti, kuid kinnitab, et ei Lemmatsi ega ka Küliste monumendi suhtes pole politseisse laekunud mitte ühtegi avaldust, mis kinnitaks, et seal mõni vandalismiakt oleks aset leidnud.