Kirjas märgivad Taska ja Nüganen, et filmi “Nimed marmortahvlil” edu on neid innustanud, aga pannud ka vastutuse järgmise filmi tootmiseks.

Taska ja Nüganen tõdesid, et neid inspireerivad Sinimägede lahingud 1944. aasta augustis. “Usume, et see teema on tähtis ja huvipakkuv meie rahvale ja samuti ka kogu Euroopale,” pöördusid nad valitsusjuhi poole.

Sihtasutusest mööda

Eesti Päevalehe andmetel kaldub peaminister Parts projekti toetama, kuid lõplikku otsust ei tule enne uut aastat.

Filmitegijad põhjendavad miljonikroonise stardiraha küsimist sellega, et projekt ületab oma suuruselt Eesti traditsioo-niliste filmitootmist rahastavate asutuste võimalused. “Projekti pikka ja põhjalikku ettevalmistust nõudev arendustöö seab meie ette vajaduse paluda teilt ühe miljoni krooni suurust stardituge,” nentisid nad.

Eesti Filmi Sihtasutuse (EFS) peadirektori Martin Aadamsoo sõnul pole filmitandem nende poole rahataotlusega pöördunud. “Meie poolt vaadatuna on äärmiselt positiivne, kui valitsus tahab anda raha filmile, mis väärtustab Eesti ajalugu, aga asja võiks ajada ikka loogilist rada pidi,” ütles Aadamsoo. “Filmi rahaallikateks Eestis on EFS ja kultuurkapital ning enne peaks nende institutsioonide poole pöörduma.”

Taska ja Nüganeni eelmist, 19 miljonit krooni maksma läinud suurteost “Nimed marmortahvlil” saatis suur publikumenu, kuid rahvusvahelist edu siiski ei kaasnenud. Samas andis EFS kergekäeliselt rohelise tule Kristian ja Ilmar Taska uuele projektile – palju negatiivset kriitikat pälvinud filmi “Täna öösel me ei maga” hinnaks kujunes 9,25 miljonit krooni, millest sihtasutus maksis kuus miljonit krooni.

Riik annab saabuval aastal Eesti filmitegijatele 44,5 miljonit krooni, mis lubab vändata neli mängufilmi, 20 dokumentaal- ja kaheksa animafilmi.

Film räägib väikerahva valikuist

•• Kavandatav film hakkab hargnema järgmiselt: 1944. aasta augusti alguseks oli eesti, hollandi ja taani rahvusüksustega täiendatud Saksa sõjavägi tagasi tõrjunud punaarmee esimese ülekaaluka pealetungi Sinimägedes.

•• Oli oodata teist, vähemalt sama võimsat rünnakut ning hädasti oli vaja abijõude. Üle miiniaukudest ülesküntud tühermaa läheb leitnant raudteejaama täiendusmeestele vastu. Rongiuste avanedes vaatab leitnandile vastu rühm ehmunud noorukeid, et mitte öelda lapsi, kogenud sõjamehe uueks ülesandeks saab hoida elus poisid, kes on saadetud kindlasse surma.

•• Algab nädal aega kestev kaevikulugu. “See pole ülistusfilm sõjakangelastegudele, vaid lugu ühe väikse rahva valikutest,” kirjutavad filmimehed. T.K.