Tallinna Tehnikakõrgkooli prorektor Enno Lend oli oma kaheksaliikmelisest perest kõige üllatunum, kui Eesti Naisliit omistas talle aasta isa tiitli.

Abikaasa ja lapsed pidasid meest tiitli vääriliseks juba aastaid. "Ta on juba kaua aega seda tiitlit väärt olnud, sest minu arvates sobib just tema kõige paremini aasta isa tiitlit kandma," lausus Enno Lendi (40) abikaasa Maris. "Kuid me koos lastega oleme juba selle tiitlitagi tema üle väga uhked."

Prorektorile tagasid abikaasa sõnul tunnustuse ausus ja tasakaalukus, kolleegide hinnangul ühiskondlik aktiivsus ning Enno Lendi enda sõnul tavalisus.

"Ma olen täiesti tavaline eesti mees," osutas Enno Lend. "Mulle ei ole küll päris selged need kriteeriumid, mille järgi mind aasta isaks valiti, kuid meeldiv oli see siiski."

Prorektori hinnangul peab aasta isaks valitu isiksus olema harmooniline mitmes väärtushinnangus. "Nii pere- kui ka tööasjades, ellusuhtumises ning maailmavaates," loetles ta. "Laste arv ei peaks olema kriteerium, et nelja lapse isa on parem kui kolme lapse isa. See oleks vale suhtumine."

Enno Lendi peres kasvab kuus last, kolm poega ja kolm tütart. Neist vanim on 19- ning noorim 7-aastane. "Ta on väga hea isa," iseloomustas abikaasat Maris Lend. "Ta on autoriteet, kuid mitte autoritaarne."

Lendide lapsed õpivad muusikakoolis ning nad on loonud pereorkestri, mis on esinenud paljudel üritustel Eestis. Perekonnatraditsioonide hulka kuuluvad suvised matkad ning ka see, et pereisa paneb köögipõlle ette ning vaaritab süüa.

Lend on mittetulundus-ühingu Eesti Pere juhatuse aseesimees, tema eestvedamisel on ühing korraldanud suurte perede suvepäevi.

Kolleegid hindavad Enno Lendi tasakaalukust

"Just tänu raadiost kuuldud reklaamile, et on võimalus esitada kandidaate aasta isa tiitlile, saime innustust Enno esile tõsta," lausus Tallinna Tehnikakõrgkooli rektori abi Merle Valge.

Valge sõnul sai Lendi esitamisel määravaks tema ühiskondlik aktiivsus ning korralik pereelu.

"Ta on rahulik ja tasakaalukas, väga meeldiv kolleeg. Oskab alati nõu anda ega ärritu ka kõige keerulisemate probleemide lahendamisel," rääkis Valge.

Valge kinnitusel oli Lendi valimisel tähtis ka see, et tal on kuus last. "Kuna nad mõlemad abikaasaga on pedagoogid, siis on kuut last kindlasti keeruline üles kasvatada. Kuid nad on tõestanud, et selleks, et palju lapsi perre soetada, ei pea olema ärimees."

Oliver Rand