TÜ Eesti mereinstituudi vanemteadur Georg Martin tõi kõige haruldasema avastusena välja Väinamere piirkonnas leitud sileda mändvetika, mida Läänemeres leidub veel vaid väikesel alal Rootsi rannikul, kirjutas Oma Saar.

Rahvusvahelise LIFE-Nature projekti “Merekaitsealad Läänemere idaosas” raames läbi viidud Natura merealade loodusväärtuste inventuuri käigus õnnestus teadlastel suhteliselt täpselt kaardistada küllaltki suured merealad, kusjuures mõnigi paik, nagu Vilsandist läände jäävad madalad, käidi läbi esmakordselt.

Linnu-uurija Andres Kalamees ütles, et ornitoloogid töötasid projekti käigus mitme suve jooksul läbi kõik Lõuna-Saaremaa laiud ning avastasid mitmeid olulisi linnukolooniaid, millest siiani midagi ei teatud.

Loode-Saaremaal loendati täpsemalt kirjuhahka ning selgus, et selle ülemaailmselt ohustatud liigi arvukus on ka Saaremaal vaikselt langemas.

LIFE-Nature projekt “Merekaitsealad Läänemere idaosas” tegeleb Eesti, Läti ja Leedu merekaitsealade elustiku uurimise, ohtude hindamise ning valitud merealadele kaitsekorralduskavade koostamisega. Projekti kogumaksumus on kolme riigi peale kokku üle kolme miljoni euro, projekt kestab 2009. aasta juuli lõpuni.