1. juulil jõustunud käibemaksuseaduse muudatused on Tederi hinnangul vastuolus põhiseadusega, sest ei jäta maksukohustuslastele piisavalt aega käibemaksutõusust tulenevate ümberkorralduste tegemiseks.

Õiguskantsleri sõnul ei tohi riik põhiseaduse järgi kehtestada uusi regulatsioone "üleöö" ja meelevaldselt. "Maksukohustuslastele tuleb anda uute normidega tutvumiseks ja oma tegevuse ümberkorraldamiseks piisav aeg. Seda enam, et käibemaksu tõstmine puudutab kõiki isikuid – tarbijaid, ettevõtjaid, riigiasutusi, kohaliku omavalitsuse asutusi, mittetulundusühinguid, sihtasutusi jne," seletas Teder.

Õiguskantsleri hinnangul on kahetsusväärne, et riigikogu ei teinud kindlaks, kas ja millise aja jooksul on ettevõtjad võimelised muudatusi rakendama. "Seadusandja ei selgitanud niivõrd olulist ja põhimõttelist muudatust tehes välja kõiki mõjusid, mida ootamatu käibemaksutõus ühiskonnas kaasa toob," märkis Teder.

Täna riigikogule saadetud ettepanekus palus õiguskantsler viia riigi 2009. aasta teise lisaeelarve seadusega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse vastavad sätted põhiseadusega kooskõlla.

Õiguskantsler analüüsis küsimust Eesti väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsiooni (EVEA) avalduse alusel, kes palus kontrollida käibemaksutõusu puudutavate sätete põhiseaduspärasust.