Ometi kahtlustab Teder, et maanteeametil pole sellise teenuse pakkumiseks mingit õigust. „Isikuandmete kaitse seadusest tuleneb, et haldusorgan võib isikuandmeid töödelda üksnes avaliku ülesande täitmise käigus seaduse, välislepingu või Euroopa Liidu nõukogu või Euroopa Komisjoni õigusaktiga ette nähtud kohustuse täitmiseks,” seisab Tederi kirjas maanteeameti juhile Tamur Tsäkkole. „Palun teil selgitada, millise seaduse, välislepingu või Euroopa Liidu õigus-aktiga maanteeametile pandud avaliku ülesande täitmisega on tegemist eraparkla operaatorite koostatud leppetrahvi nõuete isikutele kättetoimetamine.”

Tederiga on sama meelt advokaadibüroo Lextal vandeadvokaat Ants Karu, kelle hinnangul peaks maanteeameti andmekogudes sisalduvaid andmeid saama kasutada vaid avalike ülesannete täitmiseks. „Isikutevahelised suhted, sealhulgas parkimine eramaal, ei kuulu avalike ülesannete hulka,” võttis Karu vaidlusaluse küsimuse lühidalt kokku.

Maanteeameti peadirektori asetäitja halduse alal Margus Suik on varem Eesti Päevalehe veergudel tõdenud, et kogu eraparklate tegutsemine on seaduse mõttes ebaselge. Eile Eesti Päevalehe esitatud küsimustele maanteeamet aga vastata ei jõudnud ega kommenteeri ka õiguskantsleri algatatud menetlust enne selle lõppemist. Õiguskantsler soovib teabenõu-des veel teada, kas maanteeamet edastab parkimist korraldavatele ettevõtetele rikkujate andmeid, kuid selle lükkas maanteeameti pressiesindaja Timo Vijar ümber.

„Koostöövorm näeb ette, et maanteeamet ei avalikusta erafirmadele registriandmeid ning erafirmad saadavad maanteeametile teatised kinnistes ümbrikutes ja need ei kuulu avamisele kellegi teise kui teatise saajate poolt,” selgitas Vijar. „Kui mõni saadetud kiri ei jõua kohale ja saadetakse maantee-ametisse tagasi, siis see hävitatakse ilma ümbrikku avamata.”   

Parkimine

•• Europark, Citypark ja Ühisteenused

Leping maanteeametiga, mis teavitab rikkujat leppetrahvist. Muu võimalus kohtus rikkujat selgitada.

•• Ühisteenused

Peale maanteeameti on sõlmitud leping ka Tallinna linnaga. Linn andis enda maal parkijate tuvastamiseks ettevõttele isikuandmete töötlemise õiguse.