Keskkonnaministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja kohusetäitja Mart Sooniku selgitusel tähendab loa tühistamine seda, et Utileek Lõuna ei tohi enam Raadile prügi juurde tuua, kuid sinna toodud prügi ära viia saab ta jätkuvalt.

"Sealhulgas ka "Teeme ära" prügi, mis kogu sinna ladestatud prügist moodustab vähem kui viiendiku ja mis pidi olema lepingu järgselt taaskäideldud - prügi liigid eraldi sorteeritud ja ära
Viidud - juba eelmise aasta suveks," selgitas Soonik.

"Maaomaniku (Tartu vald - toim) nõude kohaselt peavad nad olema platsi puhtaks teinud 30. novembriks," kinnitas Soonik.

Juhul, kui selleks ajaks ei ole lennuväli puhas, siis on Sooniku kinnitusel üks võimalus kasutada sundtäitmist ja hiljem koristamiseks kulunud raha Utileek Lõunalt sisse nõuda. "Kuid edasine sõltub Utileek Lõuna edaspidistest sammudest," nentis ta.

Enne jäätmeloa osaliselt kehtetuks tunnistamist ootas keskkonnaamet jäätmekäitlus-ettevõtte kirjalikke seisukohti, kuid Utileek Lõuna neid ei esitanud.

Utileek: käibekaotus raskendab käitlust

Utileek Lõuna kõneisik Märt Hohensee rääkis Päevaleht Online'ile, et jäätmeloa tühistamine Raadi käitlusplatsi osas ei puutu "Teeme Ära" käitusesse. Kuigi ajutisel kaotab Utileek Hohensee sõnul kindlasti selle ja ka meedia kajastusega seonduvalt käivet. See aga raskendab Hohensee kinnitusel "Teeme ära" prügi käitlust.

Kas ettevõte on võimeline prügi määratud ajaks lennuväljalt minema toimetama, Hohensee otseselt ei vastanud. "Kahtlemata ei nõustu me korralduses nimetatud asjaoludega ja kavatseme need vaidlustada, et ei jääks meie tegevusest valet arusaama, et vastavas korralduses nimetatud asjaoludega ei peetaks meid hiljem nõustunuks, kuna me neid ei vaidlustanud õigeaegselt," märkis ta.

Hohensee lisas ka, et pärast rendilepingu mitte-ennistamist on Utileek Lõuna juba leidnud uue statsionaarse tegevuskoha ning asunud seda ette valmistamistama prügi käitlemiseks.

Keskkonnaministeeriumi ja Utileeki vaheline töövõtuleping lõppes ministeeriumi andmeil 2008. aasta mais. Selle kohaselt pidi prügikäitleja organiseerima „Teeme Ära 2008“ käigus Raadi lennuväljale ladestatud jäätmete käitluse, suunates maksimaalselt jäätmeid taaskasutusse.

Tänavu 30. juunil lõppes ka OÜ-te Raadi Arendus ja Utileek Lõuna vaheline rendileping, millega käitlejal lubati Raadi lennuväljal teatud maa-üksusi jäätmete ladustamiseks kasutada.