Tõnismäe tänaval asuv 19. sajandi lõpus ehitatud veetorn on aastaid tühjalt seisnud. Tänavu sügisel korraldas linn torni üürileandmiseks konkursi, kuid keegi ei tundnud selle vastu huvi, sest kuigi torni üürihind on soodne (umbes 4000 krooni) lisanduvad sellele lepingu järgselt restaureerimiskulud, mis ulatuvad hinnanguliselt seitsme miljoni kroonini.

Eelmise nädala lõpul teatas Tallinna tehnikaülikool, et tahaks torni meeleldi enda kasutusse, kui saaks selle tasuta. „Kolledži hoone ja veetorn moodustavad väliselt ühtse paekiviehitiste arhitektuuriansambli. Meil on soov veetorni hoone ka sisulisest küljest liita kolledži hoonega ja pikemas perspektiivis kasutusele võtta õppetöö ja täienduskoolituse läbiviimiseks,” kirjutas TTÜ rektor Peep Sürje linnapea Edgar Savisaarele. „Ülikool näeks hea tahte avaldusena Tallinna linna poolt kinnistu (…) tasuta võõrandamist Tallinna tehnikaülikoolile,” kirjutab Sürje pöördumise lõpus.

Tallinna linnavalitsus pole veel torni loovutamise osas otsust teinud. „Seisukohta alles hakatakse kujundama,” ütles Tallinna pressiteenistuse esindaja Toomas Pirn Eesti Päevaleht Online’ile.

1882. aastal ehitatud Tõnismäe veetorn on 1996. aastast saati riigi arhitektuurimälestiste nimekirjas ning üheks tingimuseks uuele üürnikule on varasem kokkupuude muinsuskaitselise väärtusega objektide restaureerimise ja haldamisega.

Projekteerimise ja ehitusliku restaureerimise kulud on Tallinna kesklinna valitsuse hinnangul ligikaudu 6,7 miljonit krooni. Ajaloolise siseplaneeringu taastamine ei ole uuele üürnikule kohustuslik, kuid peale- ning juurdeehitused pole lubatud.

Toompea ja Kaarli puiestee ümbruse veega varustuseks ehitatud veetorni kõrgus on ligi 34 ja läbimõõt ligi 14 meetrit. Terasest veepaagi mahuks oli 400 kuupmeetrit.