Seni Teise maailmasõja veteranide ja mälestajate jaoks olulisim koht Tõnismäel on jäänud monumendita ning eile tegutsesid seal usinalt haljastajad, kes istutasid tohutus koguses lilli. Täna peaksid olema haljastustööd lõppenud, kuid Tõnis-

mäelt veel piirdeaedu ei eemaldata ning lillemerd saab imetleda vaid kaugemalt.

Aia äärde või vahele lillede panekut keegi küll keelama ei hakka, kuid olulisem mälestamine toimub hoopis mujal. Teise maailmasõja ohvreid mälestab valitsus lilledepanekuga Kloogal, Maarjamäel ja kaitseväe kalmistul. Neist üritustest jäävad Tallinnas resideerivatest suursaatkondadest kõrvale vaid Venemaa, Itaalia ja Jaapani oma.

Kell 9.30 hommikul viib delegatsioon, kuhu kuuluvad välissaatkondade esindajad ja Eesti valitsuse liikmed, lilled holokausti mälestusmärgi juurde Kloogal. Edasi sõidab esindus kaitseväe kalmistule, kus asetatakse lilled pronkssõduri ette. Kell 11.30 pannakse lilled Maarjamäe mälestusväljakule.

“Mälestame Teise maailmasõja ohvreid,” ütles kaitseministeeriumi avalike suhete juht Madis Mikko. Ta rõhutas, et valitsus tunnustab kõigi panust, kes aitasid murda fasˇismi Euroopas, ning mõistab hukka nende tegevuse, kes panid Eesti territooriumil toime inimsusvastaseid kuritegusid ning korraldasid massirepressioone.

ÜRO peaassamblee kuulutas 2004. aastal 8. ja 9. mai mälestamise ja leppimise päevadeks. Mikko lisas, et tema teada on see esimene kord, kui Eesti valitsus asetab lilled pronkssõduri ette.

Aaviksoo ja suursaadikud

Mälestusüritustel osalevatest Eesti valitsuse liikmetest soostus Madis Mikko eile õhtul nimetama vaid Jaak Aaviksood, kuid kinnitas, et kaitseminister ei ole ainus. Tema sõnul said valitsuselt mälestuspäeval osalemiseks kutsed ka kõik välisriikide saatkonnad, mis asuvad Eestis. “Minu teada puuduvad vaid Vene ja Itaalia saatkonna esindajad,” lisas Mikko. Lisaks on mitteosalemisest teatanud Jaapani saatkond.

Kaitseväe kalmistule lillede paneku puhul rõhutas Mikko, et see ei ole pronkssõduri avamistseremoonia. “Avamine on juunis, kui kõik sõjahaudade säilmed on identifitseeritud ja ümberpaigutustööd lõpetatud. 11. mai paiku peaksime saama esimesed DNA-tulemused,” ütles ta.

“Tavalisele inimestele ei tohiks homme nimetatud kohtadesse ligipääsul olla mingeid piiranguid. Võib-olla ainult neil hetkedel, kui seal toimub valitsuse ja saatkondade lilletseremoonia,” kinnitas Mikko Eesti Päevalehele.

Venemaa Eesti-suursaadik Nikolai Uspenski ei osale 8. mai mälestusüritustes ning asetab lilli Teises maailmasõjas hukkunute haudadele 9. mail.

“Me saime kutse osaleda 8. mai tseremoonial, kuid saatkonnal on hukkunud Nõukogude sõdurite mälestamiseks traditsiooniline programm 9. maiks,” ütles Vene saatkonna pressiatašee Maksim Kozlov eile uudisteagentuurile RIA Novosti.

Kozlov teatas, et Uspenski asetab kolmapäeva hommikul lilled Nõukogude sõdurite haudadele Metsakalmistul ning seejärel sõjaväekalmistul.