Tele-Tallinnaks ristitud kanal läheb eetrisse 2011. aasta esimesel jaanuaril. Eelmisel nädalal asutas linn kanali loomiseks sihtasutuse, mille liikmete töökad käed palkavad järgmise aasta jooksul kanalile personali, nõutavad ringhäälinguloa ning hangivad stuudio ja kaamerad.

Kõik see läheb sel aastal linnale maksma 100 000 krooni ja järgmisel aastal ligikaudu 30 miljonit krooni. „See summa (30 mln – toim.) on nagu stardipakett, selle sees on ka üks ülekandejaam, brigaad inimesi ja väike stuudio,“ ütles SA Tallinna Televisiooni nõukogu liige Mati Eliste. Kui palju telekanali käimashoidmine aastas maksma läheb, Eliste veel öelda ei osanud. „See sõltub töötajate arvust ja paljust muust,“ selgitas ta. Kava kohaselt peaks kanalis tööd saama 35 inimest.

Tallinna televisioon hakkab plaani kohaselt levima kaabelvõrgus ja on linlastele tasuta. „Kaabelsüsteem on kõige odavam,“ põhjendas Eliste.

Kanal loodab lisaraha reklaamimüügist, sponsorlepingutest ja annetustest

Tallinna televisiooni põhirahastaja on Tallinna linn, kuid kanali käigushoidmiseks on hädasti vajalik ka reklaamiraha. „Reklaamist saadav raha peaks moodustama 30-40 protsenti kuludest,“ ütles Mati Eliste.

Reklaamimüügi aluseks on vaatajaarvud - kui kanalil on vaatajaid, siis on ka raha. Kui pealinnakanal ei suuda kohe rahvahulkade huvi äratada, siis kui kaua plaanib linn reklaamirahatut ja kõhna kukruga kanalit töös hoida? „Ilma reklaamita ei ole mõeldav seda teha, läheb liiga kulukaks,“ ütles Eliste napisõnaliselt. Siiski oli ta reklaamiandjate leidmise suhtes optimistlik: „Võrreldes teiste reklaamihindadega on see (Tele Tallinna hinnakiri – toim) talutav, kuna kasumit ei taotleta.“

Peale reklaamimüügi teeb Tele Tallinn sponsorluskoostööd näiteks turismifirmade ja hotellidega. Raha loodetakse saada ka asutuste või eraisikute annetustest ja riiklikest toetustest.

Tele-Tallinna eesmärgid: informeeritud linlased ja laiem tuntus kogu Euroopas

Kanali tööd koordineerib SA Tallinna Televisiooni nõukogu ja juhatus. Sihtasutuse põhikiri sätestab, et nõukogu koosneb Tallinna linnavolikogu liikmetest ja ringhäälingu-asjatundjatest. Sealjuures peavad nõukogu koosseisu enamuse moodustama Tallinna linnavolikogulastest liikmed. Tallinna linnavolikogu eelmisel nädalal vastu võetud määruse kohaselt kuuluvad nõukokku Mati Eliste, Andres Kollist, Tarmo Lausing, Georg Pelisaar ja Lev Vaino. Sihasutuse juhatuse liikmeks määrati Toomas Tamme.

Mati Eliste sõnul on Tallinna televisiooni eesmärk pakkuda inimestele hädavajalikku infot. „Juttu on olnud politiseeritusest, aga põhimõtteliselt on kanal mõeldud selleks, et inimene saaks kätte selle, mille ta vajab,“ selgitas Eliste.

Samas püstitab Tallinna linnavolikogu kanalile ka märksa kõrgelennulisemad sihte. „(Sihtasutus-toim.) suurendab Tallinna tuntust Balti mere regioonis, Euroopas ja mujal maailmas nii turismi sihtkoha kui elupaigana,“ seisab muu seas kirjas sihtasutuse eesmärkide nimekirjas.

Mida Tallinna TV näitama hakkab?

  • Tele Tallinnaks ristitud kanali kontseptsiooni kohaselt on programmis kesksel kohal linna ja regiooni uudised: hommikune ja õhtune väljaanne à 5-7 minutit. Uudiseid näidatakse hommikuse ja õhtuse prime-time’i ajal kuni neli korda tunnis.
  • Lisaks on plaanis eetrisse paisata „päeva debatt“, mida näidatakse 3 korda õhtu jooksul. Kaamera ees on saatejuht ja kaks või neli külalist.
  • Kavas on luua ka hommikune infoprogramm, mis hakkab eetris olema kell 06 09.
  • Kavandatakse ka otselülitused linnavalitsuse ja linnavolikogu istungitelt ning linna ametite töökoosolekutelt. Samuti tuleb live-ülekandeid ka era- ja kolmanda sektori koosolekutelt.
  • Tele Tallinn hakkab ka kultuuri kajastama: 3 korda nädalas läheb eetrisse pooletunnine kultuurisaade. Kontseptsiooni kohaselt edastatakse „linna ja riigi kultuuriobjekte liikuvas pildis“, igaühest mõneminutiline, päevas 4-5 korda korduv klipp. Peale selle on kavas ka haridust, tervist, kodu ja olmet, liiklust, keskkonda ja heakorda puudutavad saated. Kavas on edastada ka Tallinna liikluskaamerate pilti reaalajas.
  • Mõeldud on ka venekeelsele elanikkonnale: neile mõeldud saateformaat on eetris kolm korda nädalas. Ka välismaalasi pole unustatud ja kord päevas saavad inglise keelt kõnelevad linlased nautida turistidele mõeldud saadet.
  • Programmi põhiosa tehakse eesti keeles, kuid plaani kohaselt saab suuremale osale programmist valida aga pealeloetavana ka vene ja inglise keele.
  • Peale tavaprogrammi tulevad linna kanalil eetrisse ka TV-teenused. Linnavolikogu seletuskiri põhjendab: „Tele Tallinn võimaldab e-teenustest osa saada ka arvutit üldse mitte või vähe kasutavatel inimestel (…), sest telepult on rohkem levinud ning lihtsamaks peetav aparaat kui arvuti.“  Linnavolikogu toob ka näite: perekond klõpsib üheskoos tele-ekraanil portaali „Kuhu minna?“, ostab seal meeldima hakanud üritusele teleripuldi abil ka pileti, mille maksumus lisandub teleteenuste arvele.