Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Kalev Vapper selgitas Eesti Päevalehes ilmunud artiklit kommenteerides, et kõne all olev fond on suunatud nii kultuuri- kui ka turismiobjektide rahastamiseks.

Vapper rõhutas, et rahastamise eesmärk on tõsta Eesti kui turismi sihtkoha ja piirkondade rahvusvahelist konkurentsivõimet ning teletorn on olnud Eestit külastanud välisturistide üheks lemmikobjektiks.

Samas on teletorn Vapperi sõnul ka kultuuriobjekt. „Kui keegi väidab, et arhitektuur, televisioon ja ajalugu on midagi, mis eksisteerivad kultuurist eraldi, siis ei ole see just eriti kultuurne väide,“ lausus Vapper.

Tema sõnul ei vasta tõele info nagu ei tuleks teletorni näitust. „Projekti käigus valmib ekspositsioon, mis tutvustab Eesti vabariigi taasiseseisvumise sündmusi ja teletornis toimunut. Samuti avatakse teletorni rekonstrueerimise esimeses järgus ekspositsioonid, mis tutvustavad Tallinna linna ning Eestit kui e-riiki,“ ütles Vapper.

Teletorn kui populaarne turismiobjekt

Teletorni omaniku, riigi enamusosalusega AS Levira juhatuse esimees Mart Einpalu ütles teemat kommenteerides, et AS Leviral ei ole kavatsust tähtsate kultuuriobjektide eest raha „ära näpata“ ja eesti kultuuri põhja lasta. „Teatrid, muuseumid ja muusika on ja peavad jääma – see ongi eesti kultuur,“ lisas ta.

Einpalu sõnul on teletornil kindel staatus Tallinna ja kogu Eesti turismiobjektina. „Jutt käib nimelt meetmest „Üleriigilise tähtsusega kultuuri- ja turismiobjektide väljaarendamine“. „Meede“, kes veel ei tea, tähendab euroraha, antud juhul aga palju euroraha,“ lausus ta.

Einpalu märkis, et Tallinna teletorn juhtis avatuna teiste turismiobjektide ees külastatavuse poolest mäekõrguse eduga – torni külastati aastas rohkem kui 40 000 korda. „Senini näen iga päev Teletorni juures inimesi autode ja bussidega, kes igatsevalt ülespoole vaatavad ja fotosid teevad,“ lausus Einpalu.

Mehe sõnul pole kohane mõelda, et teletorn peaks saama finantseerimist kultuuriobjektina. „Igaüks saab ju aru, et pole mõtet teletornile kui kultuuriobjektile raha anda. Küll aga on teletorn kindel tegija turismivaldkonnas,“ kinnitas ta.