USA välisministeerium hoiatas küll pühapäeval Euroopasse reisivaid Ameerika kodanikke, kuid ei tõstnud esile ühtegi riiki ning soovitas turistidel ettevaatlik olla. Briti võimud tõstsid aga hoiatuses oma kodanikele terrori-ohu Saksamaal ja Prantsusmaal „üldiselt” tasemelt „kõrgele”, jättes samal ajal ohutaseme kodumaal endiseks ehk „tõsiseks”, nagu see on olnud talvest saadik. See tähendab, et rünnakud on väga tõenäolised.

Ohutaseme tõstmine järgnes möödunud nädalal meedias levinud teadetele, et luureandmed viitavad terrorirünnakute ettevalmistamisele just Euroopas. Mitme Euroopa riigi ametnikud ka kinnitasid neid teateid otsesemalt või kaudsemalt.

Lääne luureteenistuste allikate andmeil kavandatakse mitmes Euroopa linnas kooskõlastatud rünnakute korraldamist. Kavandajad-korraldajad asuvad tõenäoliselt Pakistani kirdeosas ning nende plaanid on võib-olla saanud tagasilööke, kui USA suurendas septembris seal kandis oluliselt rünnakuid mehitamata lennumasinate ehk droonidega.

Allikate väitel on rünnakuid ette valmistamas al-Qaida ja selle liitlasrühmitused. Reutersi teatel on USA ametnikud öelnud, et tõenäoliselt on asjaga seotud Osama bin Laden ja al-Qaida tippjuhtkond. Reutersi andmeil tugineb USA otsus ohutaset tõsta pigem pikema aja jooksul kogunenud infole, mitte niivõrd äsja saadud spetsiifilisele infole.

USA välisministeeriumi reisihoiatuses märgitakse, et rünnaku sihtmärkideks võivad olla transpordisüsteemid ja turismiga seotud objektid. Lisatakse, et varem on sihtmärkideks olnud raudtee- ja lennujaamad.

Nii et ametlikult ei räägita ei konkreetselt ohtlikest riikidest ega linnadestki, kuid mitmesugustele allikatele viidates jõudsid eri meediaväljaanded kuulutada terroristide võimalikeks sihtmärkideks nii Eiffeli torni – millest viimase paari nädala jooksul on paar korda alusetuks jäänud pommihirmu tõttu turiste tõesti evakueeritud – kui ka Jumalaema kiriku Pariisis ning mõned tuntud kohad ka Saksamaa pealinnas, nagu Brandenburgi värav või selle lähedane luksushotell Adlon, aga ka teletorn ja pearaudteejaam. Viidatud on ka Londoni Towerile või kuninglikule paleele. Suurlinnade metrood muidugi ka.

„Praegune informatsioon lubab arvata, et al-Qaida ja liitlasrühmitused jätkavad terrorirünnakute kavandamist. Euroopa valitsused on astunud samme terrorirünnakute tõrjumiseks ja mõned on öelnud avalikult, et oht on suurem,” teatas USA välisministeerium, soovitades kodanikel olla ettevaatlikud, panna tähele end ümbritsevat ja võtta tarvitusele sobilikud turvameetmed enda kaitsmiseks.

Hoiatus, mitte keeld

Ühendriikide hoiatus jäi küll aste madalamaks tõsisemast, millega välisministeerium võinuks hoiatada kodanikke Euroopasse reisimast. „Me ei ütle, et ärge sõitke Euroopasse. Me ei ütle, et ärge külastage suuremaid turismiatraktsioone või ajaloolisi paiku ega monumente,” selgitas pressikonverentsil asevälisminister Patrick Kennedy.

Briti välisministeeriumi esindaja keeldus täpsustamast, miks just Saksamaale ja Prantsusmaale reisimine ohtlikumaks hinnati. „Nagu teistes suurtes Euroopa riikides on neis kõrge terroriohu tase, mis väljendubki meie täiendatud hoiatuses,” jäi esindaja napisõnaliseks. Hoiatusi ja soovitusi vaadatakse pidevalt üle, tuginedes mitmesugustele allikatele.

Rootsi tõstis ohutaset reedel, lisades samal ajal, et see on siiski väiksem kui teistes Euroopa riikides ja et võimalik rünnak ei ole kohe toimumas. Ohutaseme

skaalal on märge nüüd kolmandal astmel ehk „kõrgendatud” senise teise astme ehk „madala” asemel.

Rootsi julgeolekupolitsei keeldus täpsustamast, kas tegemist on islamiterroristidelt lähtuva ohuga või kas see on seotud ohuga mujal Euroopas. „Ma ei saa öelda, kas (Rootsi ohutasemel) on mingit seost teiste uurimistega, sest tegemist on jätkuva operatsiooniga,” ütles julge-olekupolitsei esindaja Patrik Peter agentuurile AP. „Kuid ma tahan rõhutada, et otsest kohest ohtu ei ole.”

Rootsi kaitseuuringute agentuuri terrorismieksperdi Magnus Norelli sõnul „ei pea olema raketiteadlane, oletamaks, et selle taga on islamistlikud rühmitused”. „Ma arvaksin, et nad (julgeolekupolitsei) näevad rohkem kohtumisi toimumas, rohkem planeerimistegevust nende rühmituste vahel,” ütles Norell AP-le. „Kuid see ei ole absoluutselt mitte sama asi, kui öelda, et olemas on konkreetsed rünnakuplaanid.”

Info pärinevat vangilt

Tšehhi valitsus teatas ohutaseme tõstmisest pühapäeval. „Me ei suhtu saadud infosse kergemeelselt. Oleme võtnud tarvitusele ennetavad julgeolekumeetmed,” ütles asesiseminister Michal Moroz telekanalile CT. Tema sõnul on meetmeid rakendatud näiteks Praha lennujaamas, kuid nagu ta siiski rõhutas – politseil ei ole infot võimalikest rünnakutest Tšehhis.

Prantsuse välisministeeriumi esindaja Bernard Valero sõnul võtab Prantsusmaa USA hoiatust arvesse. „Terrorioht Prantsusmaal jääb kõrgeks. Ohutase jääb endiseks, punaseks,” ütles ta. Siseministeeriumi teatel on mobiliseeritud terrorismivastaseid meetmeid. „Mitme viimase päeva jooksul on tulnud välja mitu infokildu ja seda ameeriklased täna ka kinnitavad,” ütles püha-päeva õhtul pressikonverentsil siseminister Brice Hortefeux.

Eile lettidele jõudnud ajakirja Spiegel andmeil kavandas al-Qaida rünnakuid Euroopa linnades terrorivõrgustiku tähtsuselt kolmas juht Sheik Yunis al-Mauretani, olles saanud tuge ka bin Ladenilt. Al-Mauretani olevat jaganud infot kavandatavast Ahmad Sidiqiga, Saksa kodakondsest islamistiga, kes on juulist saadik vangis USA Bagrami baasis Afganistanis. Spiegeli väitel oli just Sidiqi see, kellelt saadud info põhjal tõsteti ohutaset.

Sellesarnase versiooni esitas ka ajakiri Time. Väidetavalt olevat Sidiqi jaganud USA ülekuulajatele seda, mida ta teadis Euroopas, täpsemini Prantsusmaal, Saksamaal ja Suurbritannias kavandatavatest rünnakutest. Vähemalt ühe neist pidanuks sooritama väike hästi relvastatud rühm n-ö pehmele sihtmärgile 2008. aasta Mumbai rünnakute laadis. Seal olid sihtmärkideks hotellid, haigla, raudteejaam, kohvik ja hukkus 166 inimest.

Kuid, nagu kirjutab Time julgeolekuallikatele viidates, ei paistnud plaan olevat siiski kuigi kaugele arenenud, konkreetseid samme oli ilmselt vähe astutud. USA olevat otsustanud, et kuna tõenäoliselt toimub alles rünnakute kavandamine Pakistanis, siis tasub planeerijate elu seal tuliseks teha, veel parem lõpetada.

Bin Laden hoopis rahunemas?

Omapärasel moel tulevad teated terrorirünnakute kavandamisest ja ohutaseme tõstmine ajal, mil muude märkide järgi hinnates võiks isegi spekuleerida, kas Osama bin Laden on rahunemas.

Oma viimatises audioläkituses osutus terrorismisponsor Osama bin Laden enneolematult vaoshoituks. Seekord ei ähvardanudki ta kogu maailma uute veriste terrorilöökidega, vaid hoopis otsustas seista kliimamuutuste vastu. „See on elu ja surma küsimus,” teatas terrorist, muretsedes eriti selle pärast, et Pakistanis ja Somaalias on kliimamuutus toonud ka viletsuse ja näljahäda. Kolmas riik, mida ta mainis, oli Sudaan.

Terrorirühmitus al-Qaida on tõesti viimasel ajal veidi vaiksemaks muutunud, sest selle juhid varjavad end nähtavasti sügaval maa all. Kuid see kipub olema vaikus enne tormi. Pakistanis ja Afganistanis on aga muutunud üha verisemaks hoopis Talibani korraldatavad enesetapurünnakud. Euroopat on viimastel kuudel ähvardanud aga rohkem Somaalia terroristid, ja sealseid fanaatikuid on tagant õhutamas just osa al-Qaida juhtkonnast, nähtavasti egiptlane Ayman al-Zawahiri isiklikult.

Terror Afganistanis ja Pakistanis on selgelt ägenenud, kuigi praegu pole päris selge, kes Talibani juhib. Mulla Omari asukoha kohta on vastuolulisi andmeid, kuid kõige raevukam tuumik on peitnud end Pakistani piirialadele, juhtides ligi 40 000 võitlejat ja viimasel ajal üha enam panustades suunatud enesetapurünnakutele.

Tšetšeenia terroristid pole väljaspool Venemaad veel midagi üritanud, vahepeal vaibuma hakanud võitlus on aga kasvanud uuesti üle avalikuks sõjaks Dagestanis, Inguššias ja Põhja-Osseetias. Hamas Gaza sektoris ja Hizbullah Liibanonis on viimasel ajal oma Iisraeli-vastaseid rünnakuid tagasi tõmmanud. Relvi on maha panemas Euroopa terroristid rühmitustest IRA ja ETA. Hoogustunud on küll vasakpoolsete terroristide tegevus Kreekas. Colombias on terroristlik rühmitus FARC aga praegu nurka tõrjutud.

Al-Shabaab ehk Noorte Mudžahiidide Liikumine kontrollib praegu alasid Lõuna-Somaalias ja on selgelt laiendamas rünnakuid ka väljapoole riiki. Tunamullu arvestati nende liikmeskonnaks kuni 7000, kuid uuema aja skandaalid nagu karikatuuritüli, burkakeelud ja ähvardatud koraanipõletamised on neile selgelt liikmeid juurde toonud. Paljudes Euroopa riikides on aga juba 1991. aastast märgatav Somaalia kogukond.

Koraanipõletamise skandaal on selgelt islamifanaatikuid ärritanud. Burkakeeldu on juurutamas Prantsusmaa ja peagi ka Holland. Islamofoobsete avaldustega tuntuks saanud Hollandi poliitik Geert Wilders astus eile vaenu õhutamise pärast kohtu ette, kuid samal ajal on tema partei pääsemas ka valitsusse. Islamistide raev nende kahe riigi vastu on järjest süvenenud. Taani on siiani sihtmärgiks, eriti on ohus ühe karikaturisti elu.

Hiljuti islamimaades läbi viidud küsitlus kinnitas bin Ladeni mõju kahanemist. Teda toetas küll 54 protsenti nigeerlastest ja 51 protsenti palestiinlastest, kuid vaid 28 protsenti jordaanlastest, 23 protsenti egiptlastest, 18 protsenti pakistanlastest, neli protsenti türklastest ja kaks protsenti liibanonlastest. Iraani president Mahmoud Ahmadinejad on enamikus riikidest isegi populaarsem kui bin Laden, kuid populaarseim isik islamimaailmas paistab olevat hoopis Saudi Araabia kuningas Abdullah, kes on avalikus sõjas kõigi terroristidega.

Keda on terroristid rünnanud

•• Suurimaks rünnakuks USA vastu on jäänud 2001. aasta 11. september, mullu tulistati ühte sõdurite värbamispunkti. Suur-britanniat tabasid kaks pommi-rünnakut juulis 2005, hiljem on paljastatud vandenõusid, kuid uusi rünnakuid pole olnud. Hispaaniat vapustas terrorilöök reisirongide vastu 2004. aastal. Uuemal ajal on Marokost lähtuv oht kahanenud, Baskimaa terroristid otsivad võimalust relvi maha panna. Saksamaal ja Prantsusmaal on paljastatud küll terroristide vandenõusid, kuid suuremaid rünnakuid pole olnud. Venemaa on sõjas Põhja-Kaukaasia islamistidega, ja terrorioht sealsetes linnades püsib.

•• Turistidevastased rünnakuid on olnud Egiptuses, Jordaanias ja Ugandas.

•• Taani saatkonda Pakistanis üritati karikatuuritüli tõttu õhku lasta 2008. aastal.

•• Enamik islamimaid on surunud kohalikud terroristid maha, Indoneesia Bali saarel on küll mitu rünnakut toimunud, Põhja-Aafrika al-Qaida on ohustanud viimasel ajal pigem Alžeeria valitsust. Iraagis plahvatab pomme siiani, kuid vägivalda on vähem.