Viimastel nädalatel on meedias olnud teemaks kaks suuremat salmonelloosipuhangut, mis mõlemad olid suure tõenäosusega toidutekkelise päritoluga, teatas terviseamet. Enamlevinud salmonelloosi põhjustajaks on munad, mune sisaldavad toidud ja linnuliha.

Salmonelloosibaktereid leidub nii muna koore peal kui ka sees, mistõttu on haigestumise vältimiseks väga oluline munatoitude korralik kuumutamine ning hügieenireeglitest kinnipidamine.

Terviseameti soovitused hoida toored munad teistest toiduainetest eraldi. Kasutada ei tohiks katkisi või määrdunud mune, sest need võivad olla nii seest kui ka väljast haigustekitajatega saastunud. Hoiduda tuleb toore muna või selle pritsmete sattumisest valmistoitude sisse, tööpindadele või köögitarvikutele.

Nii mune kui ka muna sisaldavaid toite peab põhjalikult kuumutama. Salmonella hävib, kui toidu sisemuses on vähemalt 70 kuumakraadi. Ettevaatlik tuleb olla selliste toitude valmistamisega, kus muna võib jääda tooreks või pooltooreks, näiteks küpsetamata pasha või lumepallisupp.

Käsi pärast munade puutumist ja nende kasutamist pesta ja kuivatada. Need tööpinnad, mis võisid tooreste munadega kokku puutuda, samuti nõud ning muud tarvikud tuleb puhastada. Munaroad tuleb serveerida kohe pärast valmimist või kiirelt jahutada ning hoida jahedas ja kuivas kohas, võimalusel külmkapis.

Kasutada ei tohi mune, millel “kõlblik kuni...” tähtaeg on möödunud. Oluline on vältida ristsaastumist ehk toored toiduained – eriti liha – tuleb hoida eraldi nii üksteisest kui ka valmistoodangust. Valmistoitu ei tohi pikka aega hoida soojas, vaid külmkapis ja mitte üle 1–2 päeva.

Salmonelloos...

...on nakkushaigus, mille tekitajaks on bakter nimega Salmonella. Haiguse tunnused on palavik, kõhulahtisus, kõhuvalu, iiveldus ja oksendamine, mis tekivad enamasti 12 kuni 36 tundi pärast nakatumist, harvem 6 kuni 72 tundi pärast nakatumist. Tavaline haiguse kestvus on 4 kuni 7 päeva ja enamasti saadakse terveks ilma ravimeid võtmata. Haigus võib kulgeda ka väheste haigusnähtudega.

Salmonelloos levib põhiliselt toore linnuliha ja munadega, kuid ka toorpiima või mõne muu salmonelladega saastunud toiduainega. Samuti võib nakkust edasi anda haigestunud inimene, kui ta ise ja temaga suhtlevad inimesed ei pea puhtust. Toitu valmistades tuleb hoida tööpinnad ja töövahendid puhtana. Liha- ja munasaadusi tuleks süüa läbikuumutatult. Kõige tõhusam on üle 70-kraadine kuumus, salmonellad ja mõned teisedki mikroobid madalamal temperatuuril ei hävi.