“Eelmise nädala haigestumistulemuste järgi ei ole põhjust epideemiat välja kuulutada,” ütles tervisekaitseinspektsiooni pressiesindaja Iiris Saluri Delfile. “Ülemiste hingamisteede viirustesse haigestumise arv on küll tõusnud, aga mitte sellisel määral, et peaks välja kuulutama epideemia.”

Seda, kas koolid ja lasteaiad peaksid jõulupeod ära jätma, peaks otsustama iga asutus eraldi ning ühist käsulauda tervisekaitseinspektisoon anda ei saa.

"Koolides, kus haigestumise kõrgperiood on pidude planeerimise aegu, tasuks peo ärajätmist kaaluda. Aga korraldust ei saa anda üle Eesti," ütles Saluri.

Gripp võtab igal aastal 30–60 elu

Igal aastal sureb Eestis gripi tüsistuste tõttu 30–60 inimest. Euroopa nakkuskeskuse ECDC musta stsenaariumi järgi võib sel sügisel, talvel ja kevadel Eestis surra uue pandeemilise A(H1N1) ehk nn seagripi tüsistuste tõttu 40 inimest.

Pole veel selge, kas uue gripi viirus asendab sel tõvehooajal teisi gripitüvesid või lisandub uude grippi nakatunute arv teistesse, tavapärasematesse gripiviirustesse nakatunute arvule. Lisaks eri gripiviirustele põhjustavad ülemiste hingamisteede haigusi sajad teised viirused, näiteks koroona- ja adenoviirused.