Tervisekaitseinspektsioon saatis mitmele transpordifirmale, sadamale ja lennujaamale teate, milles on kirjas, et ettevõtted peavad uut tüüpi gripiviiruse A/H1N1 ehk nn seagripi epideemiaohu tõttu tugevdama kontrolli reisijate tervisliku seisundi üle piiripunktides ja sõidukites. „Lähtudes tervisekaitseinspektsiooni soovitustest, peab pöörama tähelepanu nende reisijate terviseseisundile, kes saabuvad riskipiirkondadest,” seisab kirjas. „Juhul kui reisijal on haigusnähud ja oli nakatumise risk, siis tuleb tegutseda vastavalt piiripunkti epideemiatõrje eeskirjadele ja transpordivahendi meeskonna tegutsemiskorrale epideemiaohu korral.”

Seesugune kiri saadeti Tallink Grupile, Viking Line Eestile, Baltic Skandinavian AS-ile, Estonian Airile, Lindaliini AS-ile, Tallinna Sadamale, Tallinna Lennujaamale ja AS-ile Go Rail.

Soomes polnud seagripp

Seni on grippi haigestunud rohkelt inimesi Mehhikos ja USA-s. Nakatunuid on registreeritud ka Hispaanias, Suurbritannias ja mujal. Eile jõudis uudistesse teade esimese seagripikahtluse juhtumi kohta Leedus. Samal ajal lükati ümber kahtlus, et Soomes on üks naine seagrippi nakatunud.

„Meie laevadel on olemas tegevusplaan epideemiaohu puhuks. Selles on kirjas meeskonnaliikmete vastutus, kes millega tegelema peab, kui oht on tekkinud,” rääkis Tallinki esindaja Luulea Lääne. „Kavasse kuuluvad näiteks haigete tuvastamine, nende isoleerimine, haigusega saastunud ruumide desinfitseerimine ja väga palju muud.”

Lääne sõnul teeb ettevõte koostööd nii piirivalve kui ka tervisekaitseinspektsiooniga, et haiguskahtluse korral kiiresti reageerida. Mingeid näomaske esialgu kindlasti ei kasutata. Laevadel informeerivad reisijaid ja töötajaid trükitud materjalid haigusnähtude ja ohu korral nõutud tegevuste kohta.

Tervisekaitseinspektsiooni avalike suhete juht Iiris Saluri kinnitas, et Mehhikost tagasipöördujaid ei kohelda kuidagi eriliselt. „Neile ei minda lipukestega sadamasse või lennujaama vastu. Neid ei oota maskidega mehed,” selgitas Saluri. „Nad ei pea endast kuhugi teada andma.”

Välisministeeriumi teatel viibib Mehhikos praegu vähemalt 23 Eesti kodanikku – nii paljud on endast ise teada andnud või on teave nende Mehhikos viibimise kohta tulnud lähedastelt.

Tagasipöördujad peaksid jälgima oma tervislikku seisundit nädal aega. Kui palavik tõuseb üle 38 kraadi, ilmnevad köha, nohu, lihas- ja liigesevalu või muud tavalised gripi sümptomid, siis peaks nende vaevuste all kannataja pöörduma oma perearsti poole. Perearsti tööjuhendis on ette nähtud, et sellisel juhul otsustab arst ise, kas läheb patsiendi juurde koju või saadab inimese nakkushaiglasse, kus uuritakse, kas tegu võib olla uue gripiviirusega.

„Arstile tuleb kindlasti helistada, mitte ise kohale minna,” rõhutas Iiris Saluri, kelle sõnul tuleb arsti poole pöörduda kohe, öösel peab seega helistama kiirabisse. Oluline on oma seisundi kirjeldamisel rääkida ka toimunud välisreisist.

Et nakatumine toimub inimeselt inimesele piisknakkuse teel, peaks nakatunu lähedaste kaitsmiseks kandma maski. Terved pereliikmed peaksid järgima hügieenireegleid: pesema sageli käsi, puhastama ja desinfitseerima pindu, vältima kokkupuudet haige kasutatud salvrättidega jne.

Turist võib kohe tööle minna

•• Tervisekaitseinspektsioon ei pea vajalikuks, et Mehhikost tulnud inimesed peaksid enne tööle naasmist oma tervist kodus jälgima.

•• Nimelt pöördus inspektsiooni poole Aegviidu vallavalitsus, küsides, kas 24. aprillil Mehhikosse reisile läinud valla kooli ja lasteaia juht võib reisi lõppedes rahulikult tööd jätkata.

•• „Kas ta tohib pärast puhkuselt naasmist asuda kohe töökohustusi täitma või tuleks tal kodusel režiimil olles jälgida oma tervislikku seisundit teatud ajavahemiku vältel, et mitte tekitada ohtu laste tervisele?” küsis vallavalitsuse sotsiaal- ja haridusnõunik Kristel Lään.

•• Tervisekaitseinspektsioon vastas: „Juhul kui Mehhikost tagasi tulnud isikutel ei esine kõrget, üle 38 °C palavikku ja respiratoorseid haigustunnuseid — köha, nohu, pea-, lihas- või kurguvalu —, siis ei ole põhjust kahtlustada uut tüüpi grippi A/H1N1 ja ta võib töötada edasi, ka lastekollektiivis.”

Seagripp allub retseptiravimitele hästi

•• Kuigi haigusnähtude tekkides võib inimene end kohe kodus ka kuuma teega turgutada, ei tohi seagripi puhul vaid omal käel ravimisele lootma jääda.

•• Tervisekaitseinspektsiooni avalike suhete juhi Iiris Saluri sõnul ei ole mõtet ise huupi ravimeid võtma hakata, sest sellest võib tekkida resistentsus teatud ravimite suhtes. Vaevuste järgi määrab ravi arst. Gripi A/H1N1 puhul toimivad retseptiravimid Tamiflu ja Relenza. Tamiflu ravikuur kestab viis päeva.

•• Tallinna vanalinna kaubahalli apteegi juhataja Kersti Vahtramäe märkis, et seni ei ole neil suuremat gripivastaste ravimite ostupalavikku tekkinud. Reisile minejad küsivad ühekordseid näomaske. „Tamiflud on meil olemas üle 50 paki, kuid üks perearstikeskus broneeris selle ära,” rääkis Vahtramäe.

•• Tema sõnul on tegu tugeva ravimiga, mida on seni välja kirjutatud siis, kui muud ravimid gripi haigusnähte ei leevendanud.

•• Ravimipaki olemasolu kodus soovitab aga Karelli arstikeskuse juht Jaak Tälli. „Arstid ei tohi tekitada paanikat, samas peavad nad nägema ette ohtusid. Kas arst retsepti ennetavalt välja kirjutab, oleneb tema isiklikult seisukohast. Endale muretseksin karbi küll, et vajaduse korral mitte aega kaotada ja kohe ravi alustada.”

•• Paremas seisus on tema hinnangul inimesed, kes on end sügisel-talvel gripi vastu vaktsineerinud. Abi võiks olla ka praegu vaktsineerimisest.

NB!

Inspektsioon on avanud A/H1N1-gripist teavitava infotelefoni. Numbrile 510 2270 vastatakse igal tööpäeval kella 8–17.