400 aastat “Hamletit”

Käesoleval aastal möödub 400 aastat “Hamleti” teksti esimesest väljaandest, mis tunduvalt erineb hilisematest versioonidest ja tänapäeval kasutusel olevast tekstist.

Hamleti osas näeb publik Katariina kiriku saalis Theatrumi näitlejat Marius Petersoni, kelle kohta lavastaja on öelnud, et ta vastab trupist kõige enam tema kujutlustele Hamletist. Marius ütles mõni tund enne esietendust Eesti Päevaleht Tallinnale, et ta ei taju võrreldes teiste esietendustega erilist erinevust. “Esimene kokkupuude publikuga oli eilsel kontrolletendusel ja selle järgi otsustades läheb kõik plaanipäraselt,” lausus näitleja.

Kõrvalosades astuvad külalistena üles Roman Baskin Claudiuse, Kaie Mihkelson Gertrudi ja Aleksander Eelmaa Poloniuse rollis.

Lavastus põhineb Georg Meri eestikeelsel kõige levinumal tõlkel. “”Hamleti” teksti tõlget tuleb väga hoolega valida, sest iga sõna ja lause rütm hakkab muutma etenduse rõhuasetusi. Proovide käigus tajusime teravalt, kuidas see näidend on lausa maagiline,” sõnas Peterson.

Etenduse õnnestumine on näitleja sõnul osatäitjate omavahelise koostöö vili. “Mitte keegi ei saa end üksi mängida Hamletiks, Gertrudiks ega Poloniuseks. Etendus mängitakse koos, või seda ei mängita. See, kas tegelased hakkavad publiku jaoks elama, sõltub igaühe panusest, tüki terviklikkuse tunnetamisest. Õnnestumise korral näeb publik laval näitlejate asemel näidendi tegelasi,” selgitas Peterson.

Ainult 10 etendust

Ehkki kirikusse on viidud mitmeid puhureid ja küttekehi, palutakse teatrisse tulijatel end siiski soojalt riidesse panna ja lisaks hoolitseda, et jalad külmetama ei hakkaks.

Etendus kestab ligikaudu neli tundi ja seda mängitakse esialgsete plaanide kohaselt 2003. aasta oktoobris-novembris kümme korda.