„Meie riigi esindajad on korduvalt deklareerinud, et Eesti peab vajalikuks lääneriikide ühistel demokraatlikel, mitte üksikute riikide huvidel põhinevat poliitikat, ent Tiibeti küsimuses on paraku käitutud risti vastupidiselt,“ seisab Tiibeti toetusrühma tehtud avalduses.

Saadikud, kelle sõnul on Eesti Tiibeti küsimuses aastaid madalat profiili hoidnud, toovad eeskujuks Saksa kantsleri Angela Merkeli, kes vaatamata Hiina ägedatele protestidele, kavatseb Dalai-laamaga kohtuda. Teise näitena mainivad nad USA kongressi, mis on viimast kõrge autasuga premeerinud.

Ühe Hiina poliitika

Välisminister Urmas Paeti sõnul lähtub Eesti suhetes Hiinaga nn ühe Hiina poliitikast.
“Eesti nagu enamik riike lähtub niinimetatud ühe Hiina poliitikast ja seetõttu saame poliitilisi suhteid omada vaid Hiina Rahvavabariigiga,” ütles välisminister Urmas Paet Päevaleht Online´ile antud intervjuus.

2008. olümpiamängude toimumine Pekingis on inimõiguste temaatikale palju tähelepanu tõmmanud.
Kuigi Hiina võimud on korduvaid andnud lubadusi austada inimõigusi, usuvad Tiibeti toetusrühma liikmed, et tegelikkuses hoitakse jätkuvalt vangistuses nii Hiina kui ka Tiibeti meelsusvange, kelle vabastamisest pole midagi kuulda.

Saadikute hinnangul muutub olukord aina hullemaks, eriti kui pidada silmas seda, et Hiina võimud on võtnud endale õiguse kontrollida selliseid Tiibeti usutraditsioone nagu taassündinute tuvastamine.

Lisaks mõistavad saadikud hukka selle, et Hiina ametnikud saatsid maailma rühma angažeeritud tiibetlasi, kelle trupp ka praegu mööda Eestit rändab.

„Leiame, et sellise delegatsiooni võõrustamine riigikogus oli kahetsusväärne, pigem peaksime kutsuma siia Dalai-laama või tema volitatud esindajaid,“ seisab toetusrühma avalduses.

Tiibeti toetusrühma kuuluvad Aleksei Lotman, Ken-Marti Vaher, Meelis Atonen, Andres Herkel, Mart Jüssi, Kalvi Kõva, Mart Laar, Silver Meikar, Mart Nutt, Jaak Salumets, Toomas Trapido ja Lauri Vahtre.