"Lihtsalt hämmastav," kehitas õlgu 17 aastat Tallinna loomaaias töötanud Sirje. "Mööda majaseina viiendalt korruselt neljandale roomates oleks ta kindlasti pidanud alla kukkuma."

Sirje sõnul pääses püüton rändama korteris toimuva remondi tõttu. "Remondi käigus kukkus haamer pleksiklaasist puurile ning lõi selle kaane sisse mõra," selgitas ta. "Ilmselt tundis üks püütonitest värske õhu juurdevoolu ning otsustas end öösel ahtast praost läbi pressida."

120 x 80 cm mõõdus puuri viie millimeetri paksused seinad suutsid siiski pidurdada teist Sirje püütonit, kes on põgenikust jämedam.

Varem striptiisitari Neiu Eva esinemiskavas osalenud püüton läks rändama perenaise äraolekul. Sirje saabus koju kella ühe paiku öösel ning heitis rampväsinuna kohe magama.

"Mind äratasid korteriuksele koputavad mundris mehed. Kuna olin unine, suutsin neist suurivaevu aru saada. Läksin unisena täiesti automaatselt alla korrusele ja tõin mao ära," rääkis Sirje, kes enda sõnul ei suutnud hommikul ärgates kuidagi meenutada, kas öised sündmused toimusid unes või ilmsi.

"Ma saan allkorruse elanike pahameelest täiesti aru, ega ikka meeldiv ole, kui sind öösel korteris madu äratab," tunnistas Sirje. Ta lisas, et naabrid võtsid vahejuhtumit siiski huumoriga ning pole temalt püütonite äraviimist nõudnud.

Tallinnast pärit Sirje sõnul on tema mõlemad püütonid viieaastased ning neid on mitmed estraaditähed oma kavas kasutanud. "Praegu esineb nendega Mister X, kuid varem sai aastaid tuuritatud koos Neiu Evaga," meenutas ta.

Neiu Eva sai 1980. aastate lõpus idee oma kavas püütonit kasutada Sirjelt, kellega kohtus Türil. Tollal oli Sirjel Venemaalt ostetud madu, kuid too suri 1990. aastal Jugoslaavia ning Bulgaaria esinemisreisidel kopsupõletikku. Siis soetas püütonilembene naine endale Venemaalt veel kaks roomajat.

"Ma olen nendega nii ära harjunud, parimat kodulooma on raske leida," tunnistas Sirje, kes oma esimese püütoni kaotusevalus pole kahele uuele hoolealusele nime pannud.

Haabersti politseijaoskond kavatseb Sirjet vahejuhtumi tõttu karistada. Abikomissar Aleksandr Bulavinov viitas loomapidamiseeskirja rikkumisele, kuid rõhutas, et uurimine on veel pooleli.

"Meie töös on selline juhtum tavatu, pealegi pole konstaabel veel maoomanikuga vestelnud," lausus abikomissar. Tema sõnul tegi püütoni sissetungi üleelanud noorpaar juhtunu kohta politseile avalduse.

OLIVER RAND