"Minu meelest on sellel aastal nimekiri väga tasakaalus. On erinevate erialade inimesi ka välismaalt. Ning on näiteks meie suursaadik Venemaal Marina Kaljurand, kellel on vaieldamatult suured teened. On need, kellel on teeneid Schengeni viisaruumiga ühinemisel. Ma ütleks, et see on hea ja normaalne ja nii võiks jätkata," ütles Toomas Tiivel Aktuaalse kaamera uudistele.

President Toomas Hendrik Ilves annetas iseseisvuspäeva eel teenetemärgid 268 inimesele. Otsuse eessõnas kirjutas president, et oma riigi 90. aastapäeva eel tänab ja austab Eesti riiklike autasudega inimesi, kes on oma tegevusega aidanud kaitsta ja edendada Eesti vabariiki.

Teenetemärkide saajate hulgas on diplomaate, teadlasi, õpetajaid, kohaliku elu edendajaid, kunstnikke, riigiametnikke, sõjaväelasi ja vabadusvõitlejaid. Võrreldes eelmise aastaga on ordenisaajate hulgas rohkem politseinikke. Samuti tunnustatakse neid, kes on aidanud kaasa Eesti ühinemisele Schengeni viisaruumiga.

Võrreldes eelmise aastaga on teenetemärkide saajate arv tänavu väiksem. Kaks aastat tagasi annetas president Arnold Rüütel üle 800 teenetemärgi, mis on ka senine rekord.

Kui eelmisel aastal ei olnud ordenisaajate hulgas ühtki ministrit ja Riigikogu liiget, siis tänavu saavad Riigivapi II klassi Riigikogu esimees Ene Ergma, majandusminister ja endine peaminister Juhan Parts ning endine Riigikogu esimees Toomas Varek.

Maarjamaa Risti eri klassi teenetemärkidega autasustab president suurt hulka välisriikide kodanikke. Maarjamaa Risti keti saab Portugali president ja Maarjamaa Risti I klassi ordeni Läti peaminister, Eesti-Läti suhete edendaja Ivars Godmanis. 

President Toomas Hendrik Ilves annab teenetemärgid üle 23. veebruaril Pärnus.