Seminari korraldavad NO teater, Von Krahli teater, Eestimaa looduse fond, Kütioru avatud ateljee ja rohelise erakonna algatusgrupp, kelle ideed kajastuvad järgnevas avalduses.

Kuigi Taanis on elektrihind üle kahe korra kõrgem kui Eestis tulevad taanlased ühe krooni teenimiseks toime 10 korda väiksema energiahulgaga kui eestlased. Väide, nagu oleks odaval elektril otsene seos ühiskonna heaolu ja iseseisvusega, on müüt. Põlevkivienergia ei ole odav kui tuhanded inimesed Ida Virumaal peavad selle kasutamise eest maksma oma kodude ja heaoluga. Odavus põlevkivimajanduses saavutatakse keskkonna- ja sotsialsete jahjude arvestamata jätmisega. Naftahinna tõus maailmaturul ahvatleb kasutusse võtma ka väga väikese põlevkivisisaldusega maa-alasid. Kui põlevkiviasutus kasvab praeguselt 13-15 miljonit tonnilt unistatud 40 miljoni tonnini võib raisatud põhjavee hulk kasvada kuni 1 miljardi tonnini aastas!

Kiindumus fossiilsetesse kütustesse ning üleilmse kütuse ja toormeturu ahvatlused on muutmas Eestit Läänemere Nauruks. Nauru saarest on tänasaeks järel keset ookeani paikne fosforiidikaevandamisest järgi jäänud auk. 20 aastat tagasi hakati Eestis protestima Vene keskvõimu tahte vastu kaevata Eesti fosforiidist tühjaks. Nii välditi korvamatu kahju teke nii Eesti loodusele kui põhjaveelegi. Ka täna on sama tühjakskaevamise tahe olemas kuid mitte enam Moskvas vaid siinsamas meie kaasmaalaste peades.

Seminari eesmärgiks ongi selgitada ja avada sellise mõtlemise ja hoiakute ohtusid ning kirjeldada lahendusi, mis me ühiskonda nafta ning maagaasi mõjudest vabamaks teeksid. Nauru on tänaseks võlgades ja laostumise äärel olev saareriik, Ukraina peaminister ja valitsus on paika pandud tulenevalt vene riigi huvidest. Mõlemal juhul on ühiseks nimetajaks sõltuvusse sattumine raiskamisest.

„Me ei peaks sõltuma ei raiskamisest, rumalusest ega ka paari äriühingu kasumihuvist, mille käes kannataks kogu ühiskond. Eesti vajab arukamat ja üleilmsetele oludele sobilikumat tulevikku,“ ütles üks korraldajatest ja esinejatest Marek Strandberg ning lisas, et põlevkivist on loodud iseseisva ja sõltumatu energeetika aluse müüt kuid tegelikkuses suurendab põlevkivikasutus nii meie raiskamist kui seostust maailma energiatõmblustega. „Just need tõmblused ja peataolek võivad sama tee jätkumisel ohuks saada ka meie iseseisvusele“ lisas ta.

Seminaril esinevad Ida Virumaa valdade esindajad, Raivo Vilu Tallinna tehnikaülikoolist, Peeter Laurits Kütioru avatud ateljeest, Marek Strandberg ja Toomas Trapido Eestimaa looduse fondist ja Rohelise erakonna algatusgrupist, Peeter Jalakas Von Krahli akadeemiast.