Eriliselt pälvis esemete seas tollitöötajate huvi narkootilisi aineid sisaldavate seente ja kaktuse kasvatamise komplektid ning kanepiseemned, mis viitasid narkotaimede kasvatamisele.

Avatuse järel alustas juhtumi uurimist MTA uurimisosakond, mis viis samal päeval läbi läbiotsimise naise elukohaks olevas Tallinna korteris, kust avastati 45 ligi meetri pikkust kanepitaime ja ka suitsetamispiipe.

Naise kolmetoalisest korterist oli üks tuba kohaldatud spetsiaalselt kanepitaimede kasvatamiseks, mille jaoks oli ehitatud tuppa kapitaolised ehitised, mille seinad oli kaetud fooliumiga. Lisaks oli aretatud automaatne valgustus ja ventilatsioonisüsteem. Narkokasvatuseks kohaldatud korteris elas 2,5-aastane laps.

MTA uurimisosakond alustas juhtumi uurimiseks kriminaalmenetluse narkootilise aine ebaseadusliku kasvatamise kohta grupi poolt, mille eest karistusseadustik näeb ette maksimum karistuse kuni 10 aastat vabadusekaotust.

Põhja ringkonnaprokuröri Rita Siniväli sõnul peab uurimine selgitama, mis ajast suur kanepikasvandus tegutses ning kellele kuriteos kahtlustatavad narkootilist ainet müüsid. "Korteri sisustuse järgi võib oletada, et tegemist polnud juhuslike omaks tarbeks taimede kasvatajatega," selgitas Siniväli.

Prokuröri märkis, et viimasel ajal on sagenenud juhtumid, kus Eesti kodanikud tellivad või toovad Hollandist uimastavaid aineid, mille müük seal ei ole keelatud. "Kuid nende Eestisse toomine ja siin kasutamine on kriminaalkorras karistatav," ütles ta.