Ki­vi ava­mi­se or­ga­ni­see­ri­ja aja­loop­ro­fes­sor Aa­du Mus­ta sõnul va­li­ti sel­li­ne tekst, et väl­ti­da po­lii­ti­li­si ta­ga­maid. “Roh­kem teks­ti po­le­gi va­ja, sest sel­le­ga on kõik öel­dud,” ütles Must ki­vi ava­mi­sel, mä­les­ta­maks 1930.–1950. aas­ta­te­ni Toms­ki ob­las­tis huk­ku­nud tu­hat­kon­da eest­last. Huk­ku­nu­te täp­ne arv on Mus­ta sõnul en­di­selt tead­ma­ta.

Mus­ta eestvõttel lau­lis kümme­kond eest­last pä­rast ki­vi ava­mist Ees­ti hümni, mis võttis osal ko­ha­li­kel eest­las­tel lii­gu­tu­sest pi­sa­ra sil­ma.

Väi­ke mar­mor­sam­mas val­mis­ta­ti 30 000 rub­la (li­gi 13 000 kroo­ni) eest ko­ha­peal, aga teks­ti­ga plaat too­di 4500 ki­lo­meet­ri kau­gu­selt Ees­tist ron­gi­ga. Plaa­di val­mis­tas skulp­tor Tau­no Kang­ro.

Mä­les­tus­ki­vi ava­mi­se­ga lõppe­sid Nõuko­gu­de ajal vä­lis­maa­las­te­le su­le­tud Toms­kis kolm päe­va kest­nud Ees­ti kul­tuu­rip­äe­vad.
Toms­ki ob­las­ti ku­ber­ner Vik­tor Kress ütles Ees­ti Päe­va­le­he­le, et kul­tuu­ri­suh­teid tu­leb kind­las­ti aren­da­da.

“Mei­le po­le olu­li­ne, mis rah­vust sa esin­dad, mei­le on täh­tis, mis ini­me­ne sa oled. Tei­sest küljest on ko­ha­li­ku võimu üle­san­ne ta­ga­da kõigi nen­de rah­vus­te kul­tuu­ri säi­li­mi­ne,” ütles Kress, kes ise on rah­vu­selt saks­la­ne.

Toms­ki ob­las­tis elab üle sa­ja rah­vu­se. Eest­la­si on seal 2002. aas­ta rah­va­loen­du­se and­me­tel üle 700, ob­las­tis on mi­tu aja­loo­list Ees­ti küla.

Pa­dar män­gis sa­da­kon­na­le noo­re­le

Ees­ti kul­tuu­rip­äe­va­de peae­si­ne­jad olid Ta­nel Pa­dar koos bän­di­ga The Sun ning Tal­lin­na teh­ni­kaüli­koo­li rah­va­tant­suan­sam­bel Kul­jus.

Kah­juks ei ol­nud kor­ral­da­jad tead­ma­ta põhju­sel tei­nud üri­tus­te­le peaae­gu min­git rek­laa­mi ning nii män­gi­sid Pa­dar ja Sun nel­jap­äe­va õhtul Tomski kesk­lin­na par­gis ai­nult sa­da­kon­na­le noo­re­le, ke­da tur­vas mii­lits.

Ja nen­dest­ki vä­hes­test, kes olid muu­si­ka pea­le ko­ha­le tul­nud, ei tead­nud ena­mik, mis bänd män­gib ning kust rii­gist see on. “Ilm­selt on nad Amee­ri­kast,” ütle­sid ühed. “A­ga vä­ga häs­ti män­gi­vad,” li­sa­sid tei­sed.

Pä­rast kont­ser­ti Pa­dar ai­nult nae­ris ja ütles, et oli lõbus. Pa­da­ri ümber ta­vapä­ra­selt toi­mu­vat me­lu lõid vei­di­gi kümme­kond tüdru­kut, kes tu­lid vi­hi­ku­tes­se au­tog­ram­me küsi­ma ning taht­sid koos Pa­da­ri ja teis­te bän­di­pois­te­ga en­nast pil­dis­ta­da.

Kõige suu­rem koor­mus oli Kul­ju­se paa­rikümnel tant­si­jal, kes and­sid kol­me päe­va­ga viis kont­ser­ti ja tut­vus­ta­sid Ees­ti rah­va­rii­deid.

Kul­tuu­rip­äe­va­dest ja Toms­ki ob­las­tis ela­va­test eest­las­test saab pi­ke­malt lu­ge­da es­masp­äe­va­sest Päe­va­le­hest.