Kristiine linnaosa vanem Mihhail Korbi sõnul on Tondipoiste ausamba taastamine linnaosa jaoks päris oluline asi, sest monument on nii Tallinna linna kui ka Eesti riigi väärtuslik ajalooline sümbol.

"Ausamba püstitamisele kulub 5 miljonit krooni ja see raha tuleb linnaeelarvest," linnaosa avalike suhete nõunik Ljubov Semjonova Päevaleht Online'ile.

Amandus Adamsoni loodud ja 1941. aastal hävitatud monument oli üks võimsamaid mälestusmärke Eestis. Samba vundamendi läbimõõt oli 20 meetrit ja graniidist posti kõrgus üle kaheksa meetri. Mälestusmärk kujutas kadetti, kes hoiab põlvel oma haavatud sõpra.

Tondi sõjakooli hoone ees asunud 1924. aasta 1. detsembril riigipöördekatse käigus hukkunud kadettidele pühendatud mälestusmärk on kavas paigaldada 2009. aastal esialgsesse asukohta - Audentese ülikooli peasissekäigu ette.

Kommunaalameti ekspertide komisjon valis Tondipoiste ausamba skulptuurse osa teostamise riigihanke võitjaks emeriitprofessori skulptor Jaak Soansi, kelle pakkumine vastab kõikidele kvalifitseerimise tingimustele.

Tondipoiste ausamba rajamise konkursi võitis Tallinna Teede AS, kuna see ettevõte esitas riigihanke konkursile kõige madalama maksumusega pakkumuse.