Praeguseks juba paar aastat suurärimees Endel Sifile kuuluvat Snelli staadioni kehalise kasvatuse tundideks kasutanud reaalkooli õpetajaid ja õpilasi tabas eelmise nädala kolmapäeva hommikul ebameeldiv üllatus, kui neid ei lastud tavapärase koolipäeva alguses enam staadionile

„Hommikul läks poiste õpetaja tundi ja andis teada, et enam staadionile ei lasta. Valvurile olla vastav teade saadetud,” rääkis reaalkooli kehalise kasvatuse õppetooli juhataja Thea Turulinn.

Snelli staadioni igapäevase asjaajamisega tegeleb Endel Sifi alluvuses töötav Tõnis Bittman. Kuidas Bittman selgust otsinud kooliperele staadionikeeldu põhjendas, Turulinn öelda ei soovinud. „Kui me eelmisel aastal luba küsisime, lubati meid väga lahkesti staadioni kasutama,” meenutas ta.

Miks mainekas õppeasutus eelneva hoiatuseta staadionikeelu sai, ei soovinud Bittman täpsustada ka Eesti Päevalehele. „Ma ei pea seda teile põhjendama,” vastas Bittman Päevalehe küsimusele. Ta tõi esile asjaolu, et ühtegi lepingut staadioni omanikud koolidega sõlminud ei ole ja seega said lapsed siiani joosta vaid ärimehe heast tahtest.

„Me pole ühtegi senti saanud ei linnalt, riigilt ega koolidelt. Kaks aastat oleme staadioni pidanud heategevuslikus korras oma rahakoti pealt,” selgitas ta. „Me lõpetasime lihtsalt selle hea tahte ära ja miks me seda tegime, ei põhjenda.”

Miks hea tahe just reaalkooli suhtes otsa sai, Bittman ei selgitanud.

Sama staadioni kasutavad veel mitu kesklinna kooli, näiteks Gustav Adolfi gümnaasium, Tallinna inglise kolledž, prantsuse lütseum, Westholmi gümnaasium. Nende koolide kasvandikud võivad staadionil tänaseni sporti teha.

„Kuigi staadionil on korraga palju inimesi, saime me omavahel alati väga hästi läbi ning kõik mahtusid kenasti ära,” nentis Turulinn.

Ärimehe otsuse vastu pole koolil võimalik mitte mingit moodi protestida.

„Ma parema meelega seda üldse ei kommenteeriks. Ma olin ikka väga löödud,” lausus kooli direktor Gunnar Polma. „Tegemist on ju erastaadioniga ja omanikud teevad, mis nad tahavad.”

Sporditakse võimlas

Asjaolu, et reaalkooli lapsed enam staadionile ei pääse, ei tähenda siiski, et sport unarusse jääks. Praegu on kooli enam kui tuhande õpilase käsutuses um­bes kolme klassiruumi suurune võimla. Kool soojendas eelmise aasta lõpus üles ka ammuse idee ehitada koolimaja juurde spordisaal ja algklasside hoone. Algse kava järgi pidanuks nimetatud hooned kerkima kohe pärast koolimaja renoveerimist 2000. aastal, kahjuks jäi see soiku. Eelmise aasta lõpus alustas kool ehituseks vajaliku detailplaneeringu ettevalmistamist, kust ehituseks raha saadakse, on aga siiani selgusetu. Kuhu uus hoone niigi täisehitatud linnaruumis õieti mahuks, peab selguma alles detailplaneeringu kehtestamise käigus. Samas kvartalis asub juba Tallinna inglise kolled­ži spordihoone.

Siff staadioni asjadesse ei sekku

•• Staadioni omanik Endel Siff lausus, et toetab sellistes küsimustes alati staadionitöötajate seisukohti.

•• „See jääb nende mõjuvõimu ja mina igapäevastesse asjadesse ei süvene,” ütles Siff. „Tegemist on erastaadioniga, raha ma Tallinna linnalt selle eest ei saa ja vastupidi, pean veel nende arvelt, kes tasuta sportimas käivad, erisoodustusmaksu tasu­ma,” lisas suurettevõtja.

•• Ehkki Tõnis Bittmani jutust koorus, et staadioni kasutamise eest pole keegi neile tänu avaldanud, lausus Thea Turulinn reaalkoolist, et staadioni valmides esitasid kõik kesklinna koolide kehalise kasvatuse õpetajad selle omaniku Endel Sifi aasta heategija kandidaadiks.