Haridusminister Tõnis Lukase kinnitusel, pidas Tartu Ülikooli rektor Alar Karis Eesti Päevalehel antud intervjuus strateegilist partnerit nimetades silmas mitte administratiivset liitumist, vaid kõrgkoolide vahelist tihedat koostööd, olgu selleks siis Eestis või väljaspool Eestit asuv ülikool.

"Millised ülikoolid millistega võiksid liituda, seda ei saa haridus- ja teadusministeerium praeguse seadusandluse raames ülikoolidele ette kirjutada, sest avalik-õiguslikud ülikoolid on oma otsustustes iseseisvad," rääkis Lukas Päevaleht Online'ile.

"Kui aga tõesti ülikoolide juhtide sõnad üha tihenevast koostööst ja teod, mis seisnevad hoopis üha suurema erialade omavahelise dubleerimise ja killustatuse tekitamises, jätkuvalt lahku lähevad, peab valitsus killustatuse vähendamiseks taotlema riigikogult õigust langetada administratiivseid otsuseid," selgitas haridusminister.

"Püsimajäämine halduslikus mõttes sõltub suuresti inimressursist, mis ülikoolil on õppejõudude ja üliõpilaste isikus kasutada. See toob muidugi ka raha sisse, kuid ainult raha ilma ei tee, kui pole traditsioone ja häid teadlasi," rääkis Lukas.

Et jääda ülikoolina püsima, on Lukase sõnul tarvis lisaks oma eesti tudengitele olla atraktiivne üliõpilastele partnerülikoolidest, muuhulgas ka välismaalt.

"Suur osa tuleviku tegevustest on seotud ka erinevate täiendkoolituste võimaldamisega ja nende põimimine tasemeõppekavadega - erialaliselt tuleb aga mõnikord tegevust kitsendada ehk spetsialiseeruda kitsastele erialadele ja leida oma nišš," selgitas haridusminister.

"Laia ampluaaga ülikoolidest saame endale lubada ikkagi ainult Tartu Ülikooli, mille traditsioonid ja tase on juba tõestatud."