Kaitseministeeriumi teatel peab selleks, et säilmed saaks ümber matta kõigepealt taastama pronkssõduri juures asunud paekivist müüri.

Säilmed maetakse ümber Filtri teel asuvale sõjaväe kalmistule juuni lõpus.

Seni on leitud üheksa kirstu

Eesti kohtuarstliku ekspertiisibüroo juhi Üllar Lanno sõnul on tänase päeva seisuga leitud üheksa hauda kaheteistkümnest. Kirstud paiknevad kahes reas 135 kuni 150 cm sügavusel. Lanno sõnul sarnanevad kirstusangad 1944. aastast pärinevatel fotodel olevatega, mis tõestab, et tegemist on sama ajastu kirstudega.

Lanno sõnul on kirstude all tihke savipinnas, millest sügavamale minna ei ole võimalik. Lanno hinnangul võib savikihi peale kogunenud vesi olla halb märk säilmete säilimise osas ning võib keerulisemaks teha ka identifitseerimisprotessi maetud isikute väljaselgitamiseks.

Muinsuskaitse ameti arheoloogia peainspektor Ants Krauti sõnul on luustikud suhteliselt hästi säilinud.

Väljakaevamisi alustati väljaku idaküljelt.  Kuuest kraavist leide ei ilmnenud. Kirstud leiti puudeallee ning osaliselt kõnnitee alt.

Tõnismäele maetud isikute osas ei ole ükski sugulane huvi tundud

"Eesti Punane Rist ei ole saanud ühtegi taotlust Tõnismäe matmispaiga külastamiseks, mis tähendab, et omaksed ei ole huvi tundnud," ütles Eesti Punase Risti peasekretär Riina Kabi.

Ta lisas, et kui identifitseerimisprotsessi käigus õnnestub maetud isikud välja selgitada, võtab Punane Rist koostöös välis- ja kaitseministeeriumiga ühendust ka nende sugulastega.

Teises maailmasõjas hukkunud punasõdurid maeti Tõnismäele 1944. aastal.