Sotsiaalministeeriumis valminud töölepingu seaduse eelnõu üle vaidlevad tööandjad ja töövõtjad raporteerisid eile väga vähestest edusammudest.

Eile õhtul võisid juba poolteist kuud uue töölepinguseaduse üle vaidlevad tööandjate ning töötajate esindajad teatada, et neil on jäänud kokku leppida veel ainult 40 paragrahvi osas eelnõus olevast 129-st.

Samal ajal polnud osapooltel teatada avalikkuses kõige rohkem vaidlusi tekitanud küsimuste lahendamisest. Maripuu möönis Päevalehele, et lahenduseta on nimelt valulikumad punktid. “Eesootavad küsimused on kindlasti emotsionaalselt rasked ja nõuavad partneritelt kõige rohkem tahet omavahel läbi rääkida,” tunnistas minister.

Kirjalik leping

Töövõtjate delegatsiooni juhtiv ametiühingute keskliidu esimees Harri Taliga tõi ühe osapoole heakskiidu saanud punktina välja kohustuse sõlmida tööleping kirjalikult. “See peab olema kirjalik kahe poole allkirjadega dokument,” teatas Taliga.

Kõik kohalolnud nentisid, et kõige raskemate paragrahvideni jõutakse alles järgmistes voorudes. Sotsiaalministeeriumi töövaldkonna asekantsler Janno Järve lubas, et läbirääkimised jõuavad avalikkuses kõige rohkem kõneainet pakkunud koondamishüvitisteni alles pärast eilset vahekokkuvõtet: “Lahtiolevate 40 paragrahvi seas on kõik see, mis puudutab hüvitise maksmise määrasid ja koondamishüvitisi.”

Leppeni jõudmine pole kindel

•• Tööandjate esindajad olid eile lootusrikkad, et eelnõus seni läbi rääkimata osas jõutakse siiski kokkuleppele juba märtsi jooksul, mis lubaks eelnõu veel sel poolaastal anda valitsusest riigikogu menetlusse.

••“Ma loodan, et see saab siis parlamendi heakskiidu ja aastast 2010 võiksime juba elada uue seaduse järgi,” ütles tööandjate keskliidu juht Tarmo Kriis.

•• Ametiühingute keskliidu esimees Harri Taliga teatas aga, et nemad ei soovita saavutada kokkulepet igal tingimusel. “Tegemist on seadusega, mis mõjutab sadade tuhandete inimeste tööd. Siin ei ole küsimus, et iga hinna eest ja tärminiks peaks seda tegema. Seda enam, et me pole peaaegu üldse rääkinud üleminekust vanalt seaduselt uuele, kuna see toob kaasa viie seaduse tühistamise või muutmise. Ka kõik need seadused on vaja läbi vaadata. Minu hinnang on küll see, et selle kallal on veel küll tööd.”