Putini väisangu peamõte oli mõistagi Venemaa merevõimsuse näitamine ja egas Kremli peremehel hetkel muud teha polegi kui kodus või kusagil piiri peal muskleid näidata, sest Euroopas teda ja tema meeskonda näha just ei taheta. OSCE ühisrinne jättis koju riigiduuma esimehe Narõshkini, küll aga pääses Euroopasse peaminister Medvedev, kes eile saabus Sloveeniasse iga-aastasele tseremooniale mälestamaks Vene sõjavangide hukkumist mäevaringus Vrsici kurul 1915. a. Selle mälestuseks on seal samuti vangide poolt ehitatud õigeusu kirik, kus toimuva iga-aastase ürituse sponsoriks osutus Medvedev. Mõistagi ei hakatud tõrjuma Venemaa peaminsitri soovi osaleda mälestusüritusel, millega kaasnes ka Venemaa ja Sloveenia ärimeeste foorum. Samas võib väita, et maailmas kujunenud olukord lubab Läänel teha valikuid, keda jutule võtta ja keda mitte.

Putini sõidu teeb aga eriti huvitavaks asjaolu, et 13. septembril toimub Venemaal nn ühtne valimispäev, mil teiste hulgas valitakse ka 21 kuberneri. Arusaadavalt annab see pildi või siis vähemalt aimu, milline on Kremli meeste tegelik reiting riigis. Sestap oli omamoodi huvitav jälgida, kuidas viimase kolme kuu jooksul lisandus tervelt 11 uut kuberneri valimist sõltuvalt sellest, kas mees võeti – reeglina kui korruptant - ametist maha või lubati ametisolnu n-ö ennetähtaegselt ümber valimisele. Huvipakkuvad on ka valima lubatud piirkondade asukohad Venemaa kaardil – mööngem, et hõlmatud on pea kogu riik elik igast olulisest piirkonnast mõni valib. Tulemustes pole kahtlust – kõigile Putini näo ees käinud meestele-naistele on tagasivalimine tagatud, ent mis tulemusega ja millise valijate aktiivsuse juures, selgub valimispäeval.

Samas oli Kaliningradi kuberneri Nikolai Tsukanovi ootamatu panek ümbervalimisele selgelt sundkäik, sest – 24. mail toimusid valimised Baltiiski (end. Pillau) linnavolikogusse ja ennäe - Venemaa võimupartei Jedinaja Rossija ei võitnud seal ühtegi kohta 15st! 12 läksid nn omaalgatuslikele kandidaatidele, ühe koha sai Õiglane Venemaa, ühe – Venemaa Patrioodid ja ühe kompartei. Sealjuures oli osalusportsent erakordselt kõrge – 47,77%. Võib ette kujutada, milline šokk valitses Kremlis! Pealegi polnud see esimene valimisüllatus Kaliningradist sel sajandil!

Sestap tasub Putini sõitu võtta ka kui võimupartei valimiskampaaniat! Jääb lisada, et just Baltiiskis asub Venemaa Balti mere laevastiku staap ja Venemaa merevägi, õigemini selle ohvitserkond on läbi aegade oma mässumeelsusega silma paistnud. Sestap võib omamoodi sümboolseks pidada sedagi, et oma viimase olulise otsuse – Venemaa uue merestrateegia kinnitamine tegi Putin sõjalaeva kajutis ja mitte võimupartei poolt mittekontrollitavas Baltiiski linnas.

P.S. Võimalik, et osa Baltiiski linnavolikogu liikmetest on tänaseks ka Jedinaja Rossijaga liitunud, ent see on kolmandajärguline teave tõeliselt huvitavaid valimisuudiseid lootes.