Teie, kes te 11 aastat tagasi kinnitasite Eesti riiklikku iseseisvust, olete selle nurgakivi panijad. Teie otsus oli sillapeaks, kust Eesti hakkas riigina edasi minema. Tänu teie ettenägelikkusele seisame me Euroopa Liidu ja NATO lävepakul, tänu teie tehtud otsusele on riik kindlal alusmüüril.

Kui ma teid siin Toompeal kõnetan, siis mõttes kõnetan ma kogu Eesti rahvast, kelle vabaduseiha ja kauaaegne võitlus iseseisvuse eest on meid taas siia kokku toonud. Teie 69 häält riikliku iseseisvuse taastamise otsusele said toetuda vaid nende sadade tuhandete inimeste tahtele, kes olid valmis oma peret, taastärkavat riiki ja demokraatiat kaitsma. See tahe avaldus niisugustes võimsates rahvaliikumistes nagu Rahvarinne ja Kodanike Komiteed, aga ka Balti ketis, referendumites, arvukates loosungites ja sinimustvalgetes, milles kõigis oli näha üks eesmärk – Eesti Vabariigi iseseisvuse taastamine.

Armsad sõbrad! Kuigi ÜN 20. augusti 1991 otsuses Eesti riiklikust iseseisvusest on kõigest kolm punkti, on need niivõrd olulised ja kaugelenägevad, et meenutan neid siinkohal uuesti. Esimeses punktis seisab koos kinnitusega iseseisvusest ka taotlus diplomaatiliste suhete taastamisest. Tänaseks oleme taastanud diplomaatilised suhted 116 riigiga. Teiseks otsustasite põhiseaduse väljatöötamiseks moodustada ÜN ja Eesti Kongressi toel Põhiseaduse Assamblee. Alles hiljuti tähistasime põhiseaduse 10. aastapäeva ning mul on rõõm tõdeda, et 20. augusti klubi liikmeist on tervelt 21 ka Põhiseaduse Assamblee liikmed. Kolmandaks nägite ette parlamendivalimiste läbiviimise 1992. aasta jooksul. 5. oktoobril tähistame juba 10 aasta möödumist sellest päevast, kui Riigikogu sai pärast enam kui poole sajandi pikkust vaheaega taas kokku tulla.

Tahan teile kinnitada, et parlamendi kolm viimast koosseisu, millest kahe viimase esimees olen olnud, on teie alustatut väärikalt jätkanud. Seaduste tegemine ja vastuvõtmine käib kindlal sammul, uue väärika vahetuse X Riigikogu näol valib rahvas tuleva aasta märtsis. Enne seda toimuvad juba kahe kuu pärast kohalike omavalitsuste valimised. Et uue valimisseaduse järgi parlamendiliikmed enam 2005. aastast kohalike volikogude tööst osa võtta ei saa, siis avardab see meie poliitilist maastikku ning aitab meil veelgi rohkem süveneda Riigikogu töösse. Ma ise ei kandideeri juba eelolevatel kohalikel valimistel ning kutsun seda eeskuju järgima ka teisi Riigikogu liikmeid.

Lugupeetud 20. augusti klubi liikmed! Olen teid juba toonud kõikidele Eesti järgmistele parlamentidele eeskujuks kui Taastav Kogu. Teie rikkalik ja väärikas kogemustepagas lubab mul teilt täna loota mitte ainult minevikumälestusi, vaid ka teie ettepanekuid lõpetavale ja uuele parlamendile, kuidas võtta vastu seadusi nii, et need püsiksid sama kindlalt kui mainitud kaljurahn Toompea jalamil. Nii koos saaksime me järjest tugevdada vundamenti, mille te oma 20. augusti otsusega rajasite.

Tänan teid tulemast oma suure teo sünnipaika.