Eilne Eesti Päevaleht kirjutas, et Tallinna linnavolikogu kantselei välissuhete nõunik Riina Altpere kasutas linnavolikogu esimehe Toomas Vitsuti palvel oma tööaega ja töötelefoni selleks, et uurida linlaste valimiseelistusi ning neile Keskerakonna infomaterjale pakkuda.

Avaliku teenistuse eetikakoodeksi kohaselt peab ametnik oma tegudes olema poliitiliselt erapooletu ning Keskerakonna materjale pakkudes on Riina Altpere eetikakoodeksit rikkunud. Tallinna linnavolikogu revisjonikomisjoni esimees Nikolai Stelmach (IRL) kinnitas, et ametnikul on tööajast erakonna asjade ajamine lubamatu ja selleks kulutatud maksumaksja raha tuleb hüvitada.

Eesti Päevaleht küsis Toomas Vitsutilt, miks kaasati valimispropaganda tegemisse ametnik, kellelt seadus nõuab poliitilist erapooletust. Samuti soovis Päevaleht teada, kas seaduse eiramise ilmsikstuleku järel on ametnik erakondlikult kallutatud helistamisülesandest vabastatud.

Järgneb Toomas Vitsuti vastus muutmata kujul:

Kõnealune ametnik ei ole ainus, kes on avaldanud soovi töötada omast heast tahtest ja ajast mitte ainult praeguse volikogu heaks, vaid ka Tallinna linna tulevase hea käekäigu eest. Eks me tallinlased armastame oma linna igaüks omal moel.

Ilmselt tuleb mõelda nende kantseleiametnike tunnustamisele, kes varahommikuti, hilisõhtuti ja isegi pühapäeviti ei puhka ja mh ajakirjanike pärimistele vastavad. Oleks praegu „selline kriis, milles tahaks elada“, siis ilmselt kaaluks isegi tulemustasu maksmist.

Nagu ajakirjanikel, on kindlasti ka ametnikel nii neid, keda armastada, kui ka neid, keda vihata. Aga mida ütleb erapooletuse kohta ajakirjanike eetikakoodeks? Demokraatlikus riigis peaks inimesel, sh ka ametnikul olema põhiseaduslik vabadus valida usku, erakonda ja kandidaati.